Actualitat del viatjer

Fes front als invasors del nord a la ‘Romería vikinga’ de Catoria

El primer diumenge d’agost desembarquen a Catoria hordes de bàrbars
By , on 23 de agost de 2014

El primer diumenge de cada mes agost els víkings tornen a les platges de Catoria (Pontevedra) per conquerir una vegada més la ciutat gallega. La ‘Romería Vikinga de Catoria’ atreu a milers de persones cada any a aquesta petita localitat gallega per presenciar l’arribada dels feroços homes del nord, que en realitat són veïns de Catoria que realitzen la recreació de les invasions del nord sofertes fa mil anys en aquest mateix paratge.

La recreació de l’arribada dels víkings és una divertida festa popular a Catoria que es representa des de 1960, en el qual els habitants del municipi desempolsen els seus cascos i escuts circulars, i simulen un atac pirata a la vila, com va succeir en temps passats. Aquests singular espectacle ha anat evolucionant cada any, fins a convertir-se en una celebració que atreu a milers de curiosos i que es converteix en una cita per aquells qui decideixen passar les vacances dins les fronteres nacionals.

Matí al mercat medieval en Torres de l’Oest

La ‘Romería Vikinga de Catoria’ té lloc el primer diumenge d’agost i arrenca a les 10 del matí amb l’actuació de grups folklòrics que passegen pels carrers de Catoria, delectant amb la seva música a veïns i turistes, per acabar el seu passeig per les Torres de l’Oest. Aquesta edificació del segle IX està composta per una ermita dedicada a l’Apòstol Santiago i dues torres de pedra, formant un conjunt fortificat que és patrimoni arqueològic i històric de Galícia.

En aquest envejable espai s’instal•la un mercat ambulant medieval amb peces d’artesania i productes de la zona. És important quedar-se fins al migdia, doncs a aquesta hora s’obsequia als romanís amb musclos i vi del Ulla, una mostra gastronòmica de la regió que ens donarà les forces suficients per afrontar l’atac pirata que es desenvoluparà més tard per part dels temuts homes del nord. Després del menjar, ve el plat fort de la celebració: el desembarcament dels pirates víkings en el Romiatge Víking de Catoria.

El desembarcament víking i la batalla per Catoria

Les platges de Catoria són l’escenari des del qual els habitants i turistes podran veure com s’apropa un imponent vaixell víking. Però no és l’únic, molts més drakar víkings tenen desplegades els seus velams i mantenen el rumb cap a les costes de Catoria. No obstant això, no hi ha res a témer, doncs els invasors bàrbars no són més que habitants de la localitat que recreen la invasió víking a bord de rèpliques dels vaixells utilitzats pels del nord al segle XI.

El drakkar víking de Torres de l’Oest és una reproducció d’un navili real del segle XI, construït per artesans que van viatjar fins a Frederikssund (Dinamarca) per aprendre la seva tècnica de construcció. El passat comú de les terres gallegues i daneses ha estat motiu per unir als seus habitants enfortint els vincles d’agermanament. Per això, des de 1993 Frederikssund i Catoria han realitzat intercanvis culturals, als quals s’ha unit la vila de Watchet (Regne Unit) i han motivat les recreacions de la ‘Romería Vikinga de Catoria’.

Els millors guerrers de Catoria, que ja han albirat els vaixells víkings des de fa estona, seran els encarregats de repel•lir l’atac dels bàrbars homes del nord abans que arribin a la ciutat. Davant els ulls de la multitud, es desenvoluparà una feroç batalla per al destí de Catoria i les seves gents, en la qual el vi farà les vegades de sang en aquesta batalla simulada entre veïns. Quin és el resultat del cruent enfrontament? Que tant els lluitadors com els espectadors es divertiran en aquesta animada recreació i potser acabaran també xopats en vi.

Després de la lluita, víkings, catorians i curiosos podran gaudir d’un excel•lent Menjar Campestre de Fraternitat a les Torres de l’Oest, amenitzada pel so de les emblemàtiques gaites gallegues i amb l’objectiu de celebrar la ‘Romería Víkinga de Catoria’ en un ambient amigable i de fraternitat. Deposar les armes serà fàcil, doncs el menú del dinar de germanor convida a reconciliar les postures i a oblidar la batalla. El menjar constarà plats típics de la regió entre els quals es troben ingredients el pop local, les sardines rostides o les sardines empanades.

Una nit de folklore gallec

La diversió continua després del copiós menjar. Les actuacions de grups folklòrics ens seguiran acompanyant al llarg de la jornada a les Torres de l’Oest. La tarda és l’ocasió perfecta perquè els visitants més sociables es puguin relacionar amb els habitants de la vila o puguin fer el curiós al mercat medieval instal•lat a la zona de les Torres de l’Oest. No obstant això, és important mantenir a ratlla el somni i el cansament perquè durant la nit se celebra la Revetlla.

La vila es reuneix a la zona de l’Albereda do Conello en un ambient alegre i festiu per fer una Revetlla popular. Aquesta jornada de festes es completa amb altres activitats culturals com un pregó literari o l’escenificació d’una obra de teatre. A més, el dilluns següent a les 10 de la nit l’Orquestra Simfònica d’Acordions de Bilbao dóna un concert en la localitat tots els anys per clausurar l’atípica ‘Romería Vikinga’ de la localitat gallega de Catoria, una festivitat imperdible per gaudir amb els amics, la parella o la familia.

Imatge: Ludo29880

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Fes front als invasors del nord a la ‘Romería vikinga’ de Catoria”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio