Actualitat del viatjer

La ‘Tomatina’, la guerra anual més divertida de Bunyol

Més de 10.000 quilos de tomàquets són usats com a munició
By , on 11 de agost de 2014

El municipi de Bunyol, a València, es prepara per celebrar la popular festa de la ‘Tomatina’, una celebració on s’honra al tomàquet en una gran batalla campal que es repeteix cada any l’últim dimecres d’agost. L’Ajuntament de Bunyol proporciona als seus habitants i visitants els més de 100.000 quilos de tomàquet que es llancen durant la batalla, tenyint els carrers de la localitat d’un intens color vermell.

Les festes de la ‘Tomatina’ comencen la nit anterior amb ‘la empalmà’, que consisteix a allargar la festa fins al matí següent, quan es reparteix un desdejuni popular a la plaça major a càrrec de l’ajuntament. Una de les regles de la festa és que fins que no s’agafa el pernil, la ‘Tomatina’ no por començar. I és que, abans que comenci la batalla s’aixeca un enorme pal cobert de sabó amb l’objectiu que tot aquell que vulgui pugui grimpar per ell per aconseguir un pernil que es troba en la part més alta del pal.

Per anar entrant en calor la gent comença amb els primers càntics que animen a tothom a saltar o a ajupir-se. Uns altres participants més porucs, des de les balconades tiren galledes d’aigua a les persones del carrer; remullades que son vistes com una bona oportunitat de refrescar-se o com una bona broma a un company desprevingut. Sigui com sigui, és impossible escapar d’un cubell d’aigua abans de començar la batalla dels tomàquets.

Hi ha qui aprofita aquests moments per confeccionar-se un modelet adequat, esquinçant-se les robes, aprofitant les mànigues de la samarreta per fer-se polseres o cintes per al front per donar un aspecte de ferotge rival o experimentat llançador de tomàquets. En canvi, hi ha qui simplement va amb un banyador, o el que porta ulleres de bussejar per evitar que l’àcid del tomàquet l’encegui o qui va disfressat, tot val quant a la roba que es porta.

Milers de persones esperen al carrer l’arribada del primer camióm que apareix en el lloc amb el baluern d’una botzina. La gent es llança sobre els 10.000 quilos de tomàquets descarregats i se’n guarden prou per llançar uns quants seguits. En pocs segons, els participants estan embolicats en una pluja de tomàquets que van d’una costat a un altre i que rares vegades tenen objectius definits. Així va arribant un camió darrere d’un altre, fins que es completa amb uns cinc camions plens de tomàquets ben madurs.

A les onze un coet anuncia l’inici de la batalla i després d’una hora de batalla tothom ha de parar de llançar tomàquets. Es recomana abans de llançar el tomàquet, ja madur, aixafar-ho amb la mà abans de llançar-ho per no fer mal als contrincants. Tanmateix, està totalment prohibit llançar ampolles o un altre tipus d’objecte que pugui ocasionar un accident i, a més, s’ha d’anar amb compte amb els camions en moviment.

Passada una hora aproximadament la batalla acaba, anunciada per un carcassa. Llavors és el moment de buscar un lloc on poder-se llevar tot el tomàquet enganxat al cos i a les robes. Per a això els veïns de Bunyol acostumen a regar amb mànegues als participants de la ‘Tomatina’. Uns altres per contra aprofiten les fonts que troben en el seu camí, o s’apropen al toll de ‘Els penyals’ amb la finalitat de tornar a casa més nets.

Els veïns retiren els plàstics i amb l’ajuda d’alguns habitants del poble comença la neteja a tir de mànega. En cosa de dues hores tot ha tornat a la normalitat. Ara solament queda esperar un any perquè de nou el poble es tinya de vermell.

Una tradició que guanya en seguretat

L’origen de la Tomatina se situa en 1944 quan, al pas d’una desfilada de gegants i capgrossos, els que no havien pogut participar van començar una batalla campal amb els participants i tots dos bàndols van acabar llançant-se verdures uns a uns altres. La batalla de tomàquets es va repetir a l’any següent i després de prohibicions i autoritzacions, la ‘Tomatina’ de Dunyol es va instaurar com a festa oficial l’any 1959.

La festa s’ha fet molt popular en els últims anys fins i tot ha agafat embranzida internacional, tanta que l’Ajuntament hagut de restringir el nombre de participants per evitar problemes degut a les aglomeracions registrades altres anys. Per això, aquest any només podran participar-hi 22.000 persones per garantir-ne la seguretat d’aquests.

Imatge: grahammclellan

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “La ‘Tomatina’, la guerra anual més divertida de Bunyol”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio