Actualitat del viatjer, Ciutats, Escapa't!

Mercats medievals de Catalunya

Els pobles tornen al seus orígens
By , on 27 de juliol de 2010

És una altra època? No, és un mercat medieval català

A vora de castell, monestir i riu, ocellet, no hi facis el niu. D’aquesta i de moltes altres dites populars només podreu gaudir a un lloc: els mercats medievals. Ja fa uns anyets que els castells i murades han perdut el seu valor proteccionista, que els pobles es construïen al voltant d’un castell i encerclats per una murada per resguardar-se dels perills. Ara els pobles s’encerclen entre carreteres i autopistes i no estan exposats als perills de l’època medieval. Però hi ha a qui li agrada conservat les velles tradicions i recordar els fets passats, convertits ara en una font de cultura.

A Catalunya tenim la sort d’haver conservat, en molts dels pobles, els mercats medievals. Dos o tres dies a l’any el poble o ciutat torna als seus orígens i es trasllada a una època molt diferent a l’actual, on els vestits, els espectacles al carrer, els artesans i la música es converteixen en protagonistes.

Aquests dies passejar pel carrer és com presenciar una obra de teatre en viu, amb la sort de que no només la pots observar, sinó viure-la(mai el mot en viu agafa un significat més literal). Els cuiners ens ofereixen les seves especialitats, els artesans les seves gerres i teles i els músics les seves cançons medievals. Tot un espectacle per als sentits, que també gaudeixen de l’olor a encens que impregna els carrers.

Totes les comarques de Catalunya tenen la seva representació medieval. Així, a Barcelona, per exemple, pràcticament cada mes de l’any hi ha un o dos pobles que tenen mercat medieval. És el cas al febrer d’Esparraguera o Capellades, al maig de Cardona o el juny del mercat medieval de Castellet, aquest últim molt reconegut. A la comarca de Girona també trobem escletxes de l’època dels castells com al maig al poble de l’Escala o al setembre a Besalú. Aquest últim és digne d’admirar, però no només durant els dies de mercat i és que tot el poble conservar l’aire medieval, vagis el dia que vagis et sentiràs un cavaller o dama de l’època.

A Tarragona i Lleida també volen dir la seva: a la primera trobem per exemple el poble de Batea, on al juliol s’endinsen en un mercat medieval espectacular. A la segona no podem deixar passar el maig el mercat de Ciutadilla on es fa la Ciutadilla Medieval, recreació històrica del poble en la que no pot faltar un mercat de l’època mitjana. Estic segura que després d’aquesta petita entrada a tots ens han entrat unes ganes boges de reviure l’època medieval, per això us anticipo que els pròxims 7 i 8 d’Agost arriba a Guimerà (Urgell) el mercat, no us ho podeu perdre! Has participat a algun mercat medieval? Com ha estat l’experiència? Comenta’ns-ho!

Foto: aloriel a Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Mercats medievals de Catalunya”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio