Ciutats, curiositats, Especials

A Praga el temps s’atura

Descobreix-ne els encants a molt bon preu
By , on 11 de juny de 2010

Rellotge astronòmic amb vistes a l'Esglèsia de Nostra Senyora de Týn

Praga, una d’aquelles destinacions amb les que sempre he somiat. Capital de la República Txeca, llar de 1.200.000 habitants. Prou gent com per conformar una gran ciutat i prou petita com per no atabalar i ser capaç de conservar intactes els seus encants. Uns encants pròpiament medievals i cuidats fins el més mínim detall per no esdevenir enclavaments turístics de suvenir i prou. Ara, a més, és molt econòmic fer un dels teus viatges a Praga, i tant de bo sigui quelcom que pugui fer aviat. I és que la mateixa Czech Airlines ofereix vols a molt bon preu. Cal aprofitar-ho, doncs. Només dues hores sobre els núvols ens separen de la capital txeca.

¿Què podem fer, un cop allà? Jo ho tinc molt clar. Anar de cap i sense rumiar-m’ho cap a la Plaça Staromestske (Plaça de la Ciutat Vella). Els edificis de diferents alçades que dibuixen el perímetre conformen un conjunt pintoresc en el que hi destaquen dos edificis. El primer, la Església de Nostra Senyora de Týn, un temple gòtic les torres del qual arriben als 80 metres d’alçada. I el segon, el meu favorit. L’Staroměstský orloj, el preciós rellotge astronòmic que és i serà sempre un dels principals atractius de la ciutat.

Aquest rellotge data del 1410, tot i que posteriorment se li han anat afegint elements, i amb el pas del temps ha passat per mans dels millors rellotgers de Txèquia. Inclou tres components principals. Per una banda, el quadrant astronòmic, que, a més de marcar les hores, representa les posicions del sol i la lluna al cel, a més d’altres detalls astronòmics. Per l’altra, les figures animades, que inclouen El passeig dels Apòstols, un mecanisme que els mostra a tots dotze quan el rellotge marca l’hora en punt. Finalment, un calendari circular amb medallons que representa els mesos de l’any. A més, el rellotge inclou detalls com tres tipus d’hores diferents (en números romans i àrabs, per exemple), els signes zodiacals o les activitats agrícoles per mesos.


Dancing House

Un cop vist el rellotge, no penso perdrem els carrerons de la ciutat. D’entre tots en destaco el Carreró d’Or, format per petites casetes de colors. Antigament havien estat els habitatges dels vigilants del castell i, posteriorment, dels artesans de la vila. Ara son petites tendes de suvenirs. Per cert, a la caseta número 22 hi va viure Frank Kafka durant dos anys. I quan en tingui prou de detalls centenaris, m’aproparé a contemplar una de les joies de l’arquitectura moderna. La Tančící dům, Dancing House en anglès, és un disseny del prestigiós arquitecte Frank O. Gehry, també autor del Guggenheim de Bilbao. Peculiar y única al món, els txecs no n’estaven gaire d’acord amb la construcció fins que en van veure els resultats.

I després de tot plegat, molt més. Praga no me la puc acabar pas en un sol post. Encara hauríem de veure meravelles com el Pont de Carles, el més antic de la ciutat, o l’Església de Sant Nicolás, que encara conserva l’òrgan barroc amb què tocava Mozart. Tot plegat, un món de possibilitats turístiques i curioses en la que potser sigui una de les ciutats més boniques d’Europa. No ho dic pas jo, ho diu tothom que l’ha visitada. Quan hi aniràs tu?

Foto: Prague’s Astronomical Clock per byrion y Dancing House per crazbabe21 a Flickr.com

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “A Praga el temps s’atura”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio