Ciutats

Antoni Gaudí i la seva Barcelona

Els carrers de la ciutat comtal estan impregnats de l’aire modernista de l’artista
By , on 13 de setembre de 2010

Casa Batlló de Barcelona

Caminar per Barcelona es fer-ho per la modernitat de Gaudí. L’arquitecte és un dels símbols més internacionals de la ciutat comtal, potser només eclipsat pel Barça. Els colors cridaners, les formes curvilínies o la originalitat de les façanes fan que l’obra de Gaudí sigui fàcilment identificable. Només cal donar un cop d’ull a un edifici, segur que si aquest es seu, en menys de deu segons l’has relacionat amb Gaudí.

Però aquest no només era arquitecte, també era dissenyador, i un dels bons: tanques, reixes de ferro forjat, vidrieres, mobles, ceràmica… tot era possible per aquest geni, no hi havia límit. I tot estava en sintonia amb la natura, que era una de les seves muses, la seva inspiració. A Barcelona hi ha un gran nombre d’obres seves, algunes molt conegudes, d’altres més amagades, però totes amb el segell del geni.

La Sagrada Família és l’obra més famosa de Gaudí a més de ser l’edifici més visitat de Barcelona. A finals del segle XIX l’artista va agafar el relleu d’un projecte de plantejament neogòtic ja començat. El va canviar de cap a peus i el va transformar en el que avui coneixem, un temple ple d’ornaments, simbolismes, compromís religiós, misticisme i natura. A dia d’avui, encara està en construcció. La casa Milà i la casa Batllò, ambdues al Passeig de Gràcia són dos bons exemples de l’arquitectura de Gaudí adaptada a les cases.

La primera, també anomenada La Pedrera és l’obra culminant de l’arquitectura modernista. Va ser encarregada pel matrimoni Roser Sigimon i Pere Milà i es perfectament identificable per a seva façana de pedra de cantera, les balconades de ferro forjat i el terrat. La casa Batllo, per la seva banda, està totalment inspirada en la natura; des de les seves increïbles vidrieres fins la xemeneia que sorgeix del terrat. A dins, la màgia continua i ens trobem amb un edifici en el que cada planta té una estructura diferent, fent-les extremadament originals.

Però l’art de Gaudí no es limita només a cases i temples. Un exemple el trobem en el Parc Güell, una obra inacabada convertida en un dels llocs més estimats de Barcelona. Allà, el verd i la natura ho inunden tot. Trobem columnes impossibles, bancs colorits i escultures d’animals. És en aquesta obra on la tècnica de Gaudí del trencadís troba la seva màxima expressió. Aquesta consisteix en fer mosaics a base de trossets irregulars de ceràmica i vidre. Un espectacle per la vista, que queda meravellada amb tant de color.

Aquests però són només alguns exemples de tot el que Antoni Gaudí va fer a la ciutat comtal. I és que pràcticament tots els carrers de la ciutat estan impregnats de manera directa o indirecta del modernisme que despertà l’artista.

Foto: Guillaume Paumier a Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Antoni Gaudí i la seva Barcelona”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio