Ciutats

Celebra el ‘Dia del Llibre’ a Salamanca, ciutat literària

Embruixa’t de Salamanca com Cervantes
By , on 25 de abril de 2016

salamanca

Salamanca és una ciutat carregada de literatura, un indret on poder organitzar una jornada de turisme i sentir que estem saltant d’una pàgina a una altra escrita per mestres de la literatura castellana. Per ella han passat moltes de les grans signatures de la narrativa espanyola com a Santa Teresa de Jesús, Unamuno o Fra Luis de León, i més recentment uns altres com Carmen Martín Gaite o Gonzalo Torrent Ballester.

La quantitat d’escriptors que han passejat pels seus carrers és molt més gran i als anteriorment esmentats es potser s’hi sumar un dels grans de la literatura universal: Miguel de Cervantes Saavedra. Hi ha estudis que defensen el seu va passar per la ciutat i uns altres que reconeixen que no hi ha documents que certifiquin aquests fets. De totes formes, el que sí està clar és que Salamanca és una destinació per fer viatges literaris inspirats en Cervantes.

Independentment del seu trànsit, la seva literatura sí que va deixar constància del seu interès per la ciutat de Salamanca, ciutat que també va veure néixer anys abans l’obra de ‘El Lazarillo de Tormes’ i que ens farà sentir part de les lliçons al petit murri si fem una parada per Castella i Lleó. També ens sentirem extres d’Alcalá d’Henares, qui va fer al•lusió a Salamanca en diverses de les seves obres i, fins i tot, va centrar la trama en ella en la seva obra ‘El Llicenciat Vidriera’.

La prosa de Cervantes ha deixat la seva petjada a Salamanca i la ciutat l’hi ha volgut reconèixer al llarg de la història, per exemple amb l’existència d’un medalló amb la seva imatge a la Plaça Major, al costat de l’arc que dóna accés al carrer Prior. També, el casc històric inclou en ell un carrer amb el seu nom, per la qual transiten no pocs universitaris diàriament per accedir a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Salamanca.

Tanmateix, la ploma de Cervantes va deixar una frase magna en ‘El Llicenciat Vidriera’, coneguda i utilitzada freqüentment en els àmbits culturals i turístics de la ciutat per descriure el meravellós embruix que senten els visitants que arriben a Salamanca. Es tracta de la qual diu de l ciutat que “enhechiza la voluntad de volver a ellos a todos los que de la apacibilidad de su vivienda han gustado”.

I, amb motiu de la cambra centenària de la mort de Cervantes, l’Ajuntament de Salamanca ha volgut que el literat sigui protagonista del Dia del Llibre de 2016, en tenir la seva imatge tant el segell com el marcapáginas que repartirà el Consistori a la Plaça Major aquest 23 d’abril. En aquesta cita amb les lletres, 29 llibreries, tres més que l’any passat, tornaran a lluir en les porxades des de clàssics com els de Cervantes fins a les novel•les de recent publicació i que copen les llistes de vendes.

Imatge: Victorfliscorno

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Celebra el ‘Dia del Llibre’ a Salamanca, ciutat literària”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio