Ciutats

El Vaticà: el petit gran Estat

By , on 28 de febrer de 2007

vatica1.jpg

No tothom pot dir que ha visitat el país més petit del món. Vols presumir d’això? Llavors el teu proper destí és un viatge al Vaticà, l’Estat sobirà més petit i menys poblat del món. A més de ser la residència del Papa a la coneguda Santa Seu, les peculiaritats del Vaticà són moltes. Viatjar.cat us en descobreix algunes de les més curioses.

Per exemple, encara que ja es coneixen altres règims no democràtics en d’altres països del món, el Vaticà és l’únic que manifesta clarament la seva condició de dictadura teocràtica. El Papa compta amb els poders legislatiu, executiu i judicial.


A més de pel seu sistema polític, l’estat del Vaticà, amb una superfície de només 0,44 quilòmetres quadrats, compta per contra amb certes comoditats o prestacions que estan al nivell dels grans països. És a dir, que els 921 habitants de l’Estat disposen de, per exemple, la seva pròpia televisió, emissora de ràdio, lloc oficial d’Internet o possibilitat d’obtenir dominis del seu país (pàgines web.va). I clar està, a més de l’italià, el llatí és el seu altre idioma oficial.


vatica2.jpgFins i tot, abans de la implantació de l’euro disposaven de la seva pròpia moneda, la lira vaticana. Itàlia és la seva gran influència en tot allò que es refereix a costums i tradició, però a nivell de rellevància mundial és tan magna que gaudeix de moltes de les particularitats de qualsevol país desenvolupat de grans dimensions.

En darrer lloc, l’economia és altra de les grans particularitats del Vaticà. La Santa Seu compta amb grans ingressos arribats de tot el món mitjançant aportacions de molts Estats i de donacions, sobretot de la comunitat catòlica. Però a més d’aquesta font, el Vaticà també obté capital dels beneficis de les empreses en propietat de l’Església i de les seves activitats financeres de banca i de borsa a nivell internacional. Sorprenent, no és cert? Però totalment verídic.

Així, un petit Estat sobreviu folgadament al món globalitzat, tot comptant en la seva superfície amb monuments d’alt reconeixement, com la Basílica de Sant Pere, i amb autèntics tresors arquitectònics, replets que gran quantitat d’or. Un patrimoni de què gaudeixen gairebé de forma exclusiva el Papa i els sacerdots de l’Estat. Ara ja saben quelcom més d’aquest petit gran racó dins de la pròpia ciutat de Roma.

Més informació del Vaticà Lloc oficial de la Santa Sede

Foto 1: Mr Conguito

Foto 2: Gaspa

Comment | Trackbacks Closed.

2 Comments en “El Vaticà: el petit gran Estat”

1

Crec que la definició “dictadura teocràtica” és més adient si parlem d’Iran.
En aquest cas seria mes encertat monarquia teocràtica?

2

Gracies per la apreciació, Xavi.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio