Ciutats, Escapa't!

Granollers, ciutat de reunions

By , on 30 de gener de 2008

La Porxada de Granollers

Foto: benjamí

Amb l’excusa d’anar a les jornades de la Catosfera, vaig tenir la oportunitat de poder coonèixer una ciutat, que malgrat trobar-se prop de Barcelona, no havia visitat mai. S’arriba ràpid desde Barcelona, en uns vint – trenta minuts arribes a Granollers, això sí, passant per caixa dels peatges.

Quan vam arribar al Centre Tecnològic i Universitari de Granollers per recollir les nostres acreditacions, tambè vàrem rebre informació per fer turisme per la ciutat. Fantàstic. La promoció de la ciutat va continuar a l’acte de presentació de la Catosfera, per part de l’alcalde. El que més em va cridar l’atenció es que Granollers i la plana del Vallés desde fa molt temps, gràcies a ser un lloc de pas, ha tingut molt protagonisme com a centre de comerç fins i tot desde l’època romana.

A continuació, indicaré els punts d’interés de la ciutat, segons una guia que vam rebre. En total setze, encara que suposo que haurán deixat alguna cosa per a que la descobrim nosaltres.

 • Museu de Granollers, Situat en un edifici d’arquitectura contemporànea, es traboa situat al centre històric de Granollers. Aplega principalment col·leccions d’arqueologia, d’etnologia i d’art.
 • Esglèsia de Sant Esteve, el campanar és l’únic vestigi que queda “in situ” de l’antiga esglèsia gòtica de Sant Esteve, bastida en el segle XV sobre l’edifici romànic. És una torre de 34 metres d’altura que consta de tres cossos, el primer de planta quadrada i els altres octogonals, amb finestrals de traceria trilobulada gòtica, coronat per una barana amb motius entrellaçats.
 • Ajuntament de Granollers, Del 1902, la façana recrea un estil d’inspiració medieval. Sobresurt de l’edifici la torre del rellotge , a l’altre extrem, un esveltpinacle amb unaforma femenina en pedra.
 • Casa Clapès, del 1907, mostra una decoració típicament modernista: frontó corb amb garlandes florals, esgrafiats, medallons decoratius, aplicacions ceràmiques diverses i totes les reixes de forja treballades a cop de fuet.
 • La Porxada, és el monument més emblemátic de la ciutat. Es va acabar de construir ente els any 1586 i 1587 a partir d’un projecte que havia encaregat el Consell de la Vila al mestre Bbartomeu Brufalt. La Porxada, concebuda inicialment com a llotja de gra, va costar 739 lliures barcelonines. L’edifici està format per 15 columnes d’ordre toscà que sustenten una teulada de quatre vessants. El bombardeig del 31 de maig de 1938 la va deixar molt malmesa però va ser restaurada de nou en acabar la Guerra Civil. El 1986, coincidint amb el 400 aniversari de la seva construcció, la Porxada es va remodelar per millorar-ne la conservació.
 • Casa Sebastià Costa, del 1928, edifici d’origen medieval dins del nucli antic. La façana és detotxo vist amb llindes de pedra de formes inuoses que emmarquen les finestres. En destaca la teulada de peces ceràmiques, amb finestres altes a l’estil de mansardes.
 • Casa Sebastià Costa (Can Biel), del 1928, l’edifici està format per dos cosos: un d’accés, més sobresortint i acabat amb frontó de forma poligonal, i un altre de forma més baix, amb una finestra ampla d’arc el·liptic.
 • Casa Josep Tardà, del 1903, destaca el balcó i les finestres de punt rodó e la segona planta, a més de la ceràmica que decora la façana i els esgrafiats de motius florals.
 • Can Puntes, del 1910, de decoració senzilla, hi destaquen les dues franges d’esgrafiats amb motius florals i les reixes de la planta baixa.
 • Sala Francesc Tarafa, Reforma de l’edifici de l’antic hospital gòtic del segle XV per convertir-lo en biblioteca pública. Es va conservar la planta i l’estructura de l’antiga sala i es va decorar amb esgrafiats i vitralls emplomats a l’interior. Actualment és una sala polivalent.
 • Teatre Auditori, construït entre els anys 1986-2002. Destaca la combinació de formigó, ferro i vidre. Amb una capacitat de més de mil espectadors repartits en tres espais diferents, el Teatre Auditori de Granollers s’ha convertit en un espai de referència per a les arts en viu a Granollers i a la comarca.
 • Casa Blanxart, del 1904, casa entre mitgeres en cantonada, reforma d’un edifici antic. Destaca pels esgrafiats acolorits de les façanes, el balcó del primer pis, amb una tribuna, i, sobretot, pels grups escultòrics de la plnata baixa que ornamenten les portes i finestres.
 • Casa Ganduxer, del 1912, destaca l’ampli ràfec de fusta, les finestres de la galeria i els elements decoratius clarament modernistes: medalons, sanefes, aplicacions ceràmiques i esgrafiats.
 • Palau d’Esports de Granollers, Pavelló Olímpic construït l’any 1990 per a ser subseu d’handbol de les Olimpíades de Barcelona’92. Consta de dues pistes i té una capacitat de 5.500 espectadors.
 • Museu de Ciències Naturals (La Tela), el Museu es traba a l’edifici anomenat la Tela, una torre construïda l’any 1912 que fou rehabilitada el 1986. El jardí que l’envolta acull una mostra de la botánica i la geologia del Vallés Oriental. El Museu es dedica a la difusió de temes relacionats amb el medi ambient,la zoologia i l’ecologia.
 • Hospital-Asil de Granollers, conjunt d’edificis enton d’un gran pati en forma de U, situat als afores de la poblció. És un conjunt auster però singular, decorat amb una senzilla imposta ceràmica que unifica els tres pavellons.

Per obtenir més informació podeu anar a la web de l’Ajuntament de Granollers, on a més d’informació d’actualitat i events que es realitzen a la ciutat, podeu ampliar els vostres coneixements de la ciutat i trobar més informació turística, com un parell de Rutes per Granollers. A més la Guía de carrers que podem trobar a la pàgina té marcats els punts d’interès que us hem comentat en aquest article.

Centre històric de granollers

Comment | Trackbacks Closed.

1 Comment en “Granollers, ciutat de reunions”

1

A l’hora de dinar us recomano la Fonda Europa. És tot un clàssic, no és massa car, i està a quatre passes de la Porxada. Al costat hi ha Ca la Sila, on s’hi menja força bé a un preu més assequible.

I un restaurant que m’agrada força i que també està a la part vella de Granollers és el Naguabo, on es poden menjar pizzes, torrades i carns a la brasa.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio