Ciutats

Johannesburg, una ciutat de contrastos

La modernitat i l’antiguitat, així com la pobresa i la riquesa conviuen als seus carrers
By , on 20 de octubre de 2011

Potser no havies sentit parlar mai de Johannesburg fins que una tal selecció espanyola es convertí en campiona del món. Potser sí que sabies que existia, però fins aquell moment no l’ubicaves al mapa, potser encara no ets capaç de fer-ho. Johannesburg és la ciutat més gran i poblada de Sudàfrica, un lloc que mescla sense cap tipus de por la modernitat i l’antiguitat, de la mateixa forma que la riquesa i la pobresa, per això podríem dir que és una ciutat d’extrems, de contrastos.

Quina de les dues ciutats vols conèixer?

A causa de la seva ubicació privilegiada, a l’àrea de les colines de Witwatersrand on els minerals floreixen com bolets, a Johannesburg està molt estès el comerç a gran escala d’or i diamants, el que aporta riquesa i benestar a una part de la població. I és que l’altra part, la menys visible, lluita per sobreviure dia i nit en una ciutat difícil.

L’Apartheid i les conseqüències anys després de la seva desaparició són les principals culpables del fort contrast que viu Johannesburg i és que si bé ja no existeixen lleis discriminatòries entre persones de raça negra i blanca encara hi ha una forta diferència entre una minoria de raça blanca que viu a la part desenvolupada de la ciutat i una majoria de raça negra que sobreviu en pèssimes condicions. Per això, el que et trobaràs quan arribis a la ciutat depèn molt del tipus de viatge que planegis.

Una de les conseqüències més visibles de l’Apartheid és la divisió de la ciutat en els diferents barris. Soweto, per exemple, va ser en el seu dia un barri de xaboles en el que es va agrupar als negres, marcant els límits d’on podien arribar. De fet, Nelson Mandela va viure durant molts d’anys al barri i a dia d’avui és una de les principals atraccions turístiques.

Parlant de llocs que no es poden perdre, apunteu aquest nom: Museu de l’Apartheid. Va ser una iniciativa de Nelson Mandela, ja president, perquè el poble sud-africà no oblidés el seu passat; allà hi podràs veure vídeos, fotos, papers de negociació… Un museu molt diferent dels que estem acostumats a visitar a Europa, un museu que relata les misèries que es visqueren en aquells anys en forma d’avís, perquè l’esser humà no oblidi del que va ser capaç de fer, però sobretot perquè no ho torni a repetir.

Has visitat algun cop aquesta ciutat? Quina va ser la teva experiència?

Imatge | olmed0

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Johannesburg, una ciutat de contrastos”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio