Ciutats, Consells per a viatjar, Museus

Kazimierz, el racó jueu de Cracòvia

By , on 17 de juny de 2008

Diuen els polonesos que el que avui dia és Kazimierz no és ni molt menys el barri que es podia veure fa deu anys. Els seus carrers han passat de ser una zona perillosa a ser el lloc de trobada dels joves per a sortir a prendre alguna cosa a la nit. Kazimierz, abans trist pels seus murs grisos i les seves parets mig en runes, ha canviat de color gràcies a que els inversors estan reconstuïnt els edificis. Avui és la zona bohemia, dels artistes, dels bars singulars i dels concerts al carrer.

Fa anys, Kazimierz va ser una ciutat independent de Cracòvia. Avui, l’antic ajuntament allotja un museu i es recorda poc aquella ciutat que va arribar a ser un gran centre comercial. El 1495 el rey Jan Olbracht va portar tots els jueus de Cracòvia a Kazimierz, que passaria a convertir-se en un barri de la ciuat en el segle XVI. Van conviure jueus i cristians, encara diferenciats en dos nuclis.

És dur mirar enrere per a recordar la història de Kazimierz, però és necessari. Els 70.000 jueus que allí vivien van morir en els camps d’extermini nazis i per això els seus carrers romanen mig abandonats en les darreres décades. Sembla que ara Kazimierz recupera força.

Hi ha molt a veure a Kazimierz, però és sobretot recomenable anar al museu Galícia, que repassa la història dels jueus de Polònia, a través de text i fotografies. A més, tenen exposicions temporals molt bones.

El carrer Szeroka és el centre jueu. Hi ha diverses sinagogues, com la de Popper, la Stara sinagoga i la Remu’h, aquesta darrera daa de l’any 1557. En el mateix carrer, hi ha dos bars o restaurants als quals hauries d’entrar a prendre cafè o a sopar: l’Ariel i l’Alef. A més, a l’hora del sopar, un grup de música yiddish acostuma a tocar en directe.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Kazimierz, el racó jueu de Cracòvia”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio