Ciutats, Escapa't!, Imatges del món

Kiruna, la mina de ferro més gran del món

By , on 25 de abril de 2007

Mina de Kiruna

A Suècia, 145 quilòmetres al nort del Cercle Polar Àrtic, es troba el segon major municipi del món en àrea d’extensió: Kiruna. Aquest paratge, no obstant, no és especialment conegut per aquesta dada sorprenent, sinó per ésser la seu de la mina de ferro més moderna i gran del planeta.

L’existència del mineral va ser descoberta el 1647 i el jaciment va començar a explotar-se a cel obert. No seria fins l’any 1960 que passaria a ser subterrani. Des d’aleshores, la mina ha anat creixent en extensió, cobreix una superfície de quatre quilòmetres de longitut, i en profunditat, arriba als 2.000 metres en vertical. Per això, cap turiste hauria de renunciar a l’oportunitat d’entrar al ventre del jaciment.Mina de Kiruan 2L’oficina de turisme de Kiruna ofereix visites guiades a la mina, a la que el turista accedeix en autobús i equipat amb un casc. A l’arribar a l’interior, sorprèn descobrir que està pràcticament deshabitat. Són molt pocs el miners que treballen en el subsòl: la perforació dels filons i l’extracció del mineral es controlen de forma remota. Així, diversos operaris miren cóm treballen les màquines des de les seves pantalles d’ordinador. No és ciència ficció, sinó tecnologia punta.

En la visita s’explica la història de la mina, de la qual es van extreure importants quantitats de ferro cap a Alemanya durant la Segona Guerra Mundial. El més impactant es conèixer els canvis que ha experimentat i continuarà experimentant Kiruna a causa de la mina. Ja en 2004 es va decidir traslladar el centre de la ciutat per por a possibles moviments geològics. Així, a mesura que s’ampliï l’àrea d’explotació, tots els edificis de la ciutat s’aniran desplaçant per guanyar estabilitat i evitar desastres.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Kiruna, la mina de ferro més gran del món”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio