Ciutats

La Catedral i la Ciutadella de Jaca

Dues construccions d’obligada visita
By , on 31 de març de 2012

Jaca està a una miqueta més de quatre hores de Barcelona , per això és un lloc ideal per anar a passar uns quans dies de vacances i sortir de l’estrès que comporta viure a una ciutat gran. Es tracta de la capital de la comarca de La Jacetania, a la província d’Osca (Aragó).

Detall de la Ciutadella

A la ciutat son milers les activitats que podem portar a terme, sobretot quan fa fred ja que la seva situació geogràfica la converteix en un emplaçament perfecte per practicar esports d’hivern; però també a l’estiu. La seva oferta cultura és enorme i per tal de no deixar-nos cap detall pel camí, avui ens endinsarem només en dos dels majors punts d’interès de la ciutat: la catedral i la ciutadella.

La història de la primera, la Catedral, no podem entendre-la sense fer menció al Camí de Santiago, doncs Jaca és punt de passada quasi obligatori pels pelegrins. Quan els cristians conqueriren Jaca a començaments del segle X la van emmurallar de seguida i van organitzar la seva vida religiosa. Així, es va fundar un monestir sota l’advocació de Sant Pere. Però amb els anys Jaca va anar adquirint més importància i amb el nomenament de la categoria de ciutat també va arribar la instauració de la seu Episcopal.

El temple conserva la estructura i configuració bàsica romànica, però la seva construcció es va portar a terme en dues fases. La primera entre 1077 i 1082, quan regnava Sancho Ramírez i era bisbe el seu germà, l’Infant García i la segona entre 1104 i 1130, quan la corona la portava Alfins I el Batallador i la mitra Esteban d’Osca.

Pel que fa a la Ciutadella, es molt recomanable passejar pel seu voltant, doncs el verd s’estén a dreta i esquerra. També es pot visitar pagant una entrada general de 10 euros o les reduïdes corresponents. Observada des del cel la Ciutadella de Jaca presenta un aspecte rígid a causa de la seva forma de pentàgon regular. A cada un dels seus vèrtex hi ha un baluard i envoltant tota la construcció un fossat. Aquesta ciutadella té una gran importància doncs és l’única del seu gènere que es conserva íntegra i independent. Pel que fa a la seva història, breu i peculiar, doncs va ser construïda per defensar la frontera dels atacs francesos però l’únic cop que va entrar en batalla va ser durant la Guerra de la Independència, quan es trobà ocupada per francesos mentre els espanyols intentaven recuperar-la.

Dues construccions que se’ns dubte val la pena visitar.

Imatge | Gaudencio GaudiRamone

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “La Catedral i la Ciutadella de Jaca”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio