Ciutats, Turisme i art

La Sagrada Família, símbol de Barcelona

El temple rep la denominació d’expiatori per haver estat construït a partir dels donatius del poble
By , on 30 de agost de 2010

Es finança amb els donatius dels visitants

Al centre de Barcelona, al carrer Mallorca, s’alça majestuós un dels símbols identificatius de la ciutat comtal: La Sagrada Família. En la seva definició ens diu que és un temple expiatori, és a dir que està construït a partir dels donatius del poble. En aquest sentit, el mateix Gaudí va dir: “El Temple Expiatori de la Sagrada Família el fa el poble i s’hi emmiralla. És una obra que està a les mans de Déu i en la voluntat del poble”.

Així, ens trobem davant un temple construït per el poble, el que li dóna encara més valor. La Sagrada Família és una església monumental iniciada el 19 de març de 1882 a partir del projecte de l’arquitecte diocesà Francisco de Paula del Villar, en el que s’establia que seria una construcció neogòtica. A finals del 1883 però, es va encarregar a Antoni Gaudí la continuació de les obres; l’artista tenia 31 anys i replantejà tot el projecte. El temple va ser la seva principal tasca a partir de llavors i en els darrers anys de la seva vida s’hi dedicà en exclusiva. Morí el 10 de juny de 1926, atropellat per un tramvia.

Si veiem de lluny el temple, el primer que ens cridarà l’atenció seran les seves torres. Quan la construcció estigui acabada en disposarà de 18, quatre a sobre de cada un dels tres portals; i 6 torres centrals (4 dedicades als evangelistes, una a la verge i una a Jesús, aquesta última de 170 metres d’altura). Quan Gaudí morí només una d’aquestes torres havia estat construïda.

A més, ell només construí un dels portals, el del Naixement ja que el de la Passió (ja acabat) i el de la Glòria (en construcció) són posteriors a la seva mort. Precisament aquest primer, l’únic que construí Gaudí, i la cripta van ser proclamats l’any 2005 Patrimoni Mundial per la UNESCO. Des del 2007 és un del 12 tresors d’Espanya.

Pel que fa a la simbologia, la cristiana és present en totes les obres de Gaudí, però d’una forma més explicita en aquesta construcció, on tota l’ornamentació i escenografia representen la vida de Jesús així com la història de la fe. El temple serà consagrat el 7 de novembre d’aquest mateix any, quan el pel papa Benet XVI visiti Barcelona. Després de la dedicació al culte, l’església serà elevada a la dignitat de basílica menor. Una menció que segur que a Gaudí li farà molta il·lusió.

Foto: SEFA en Arteyfotografia

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “La Sagrada Família, símbol de Barcelona”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio