Ciutats, curiositats

Llegendes històriques de Barcelona

Un viatge amb la imaginació que convida a un futur viatge físic
By , on 9 de abril de 2010

Portada del llibre

Els carrers de la ciutat comtal, aquella de la qual us hem parlat tot sovint, són plens de racons i raconets. Molts d’ells amaguen histories que han passat de generació en generació i sobre les quals qualsevol barceloní us en podria fer cinc cèntims. Algunes llegenda, altres realitat i altres un híbrid de totes dues coses. Sigui com sigui, també hi ha de més desconegudes que, no obstant això, han tingut conseqüències d’una gran notorietat en el present.

Us en ficarem un exemple. Coneixeu la tradició de l’ou com balla? Es tracta d’un esdeveniment que es repeteix des del segle XVI i que consisteix en aconseguir que una closca d’un ou s’aguanti sobre el raig d’aigua del brollador d’una font. La celebració té lloc pel Corpus, principalment al pati del Claustre de la Catedral, que es decora amb motius florals per a l’ocasió. Cal dir, però, que avui en dia l’acte també es du a terme en d’altres indrets històrics de la ciutat, com la Casa de l’Ardiaca o l’Ateneu Barcelonès. D’aquest acte, del qual tots els ciutadans n’han sentit a parlar, se’n desconeix el significat exacte… O se’n desconeixia fins ara, doncs una de les respostes que ens dóna Llegendes històriques de Barcelona té precisament a veure amb la naturalesa i l’origen d’aquesta tradició.

I com aquesta, moltes més. Quina relació hi ha entre el telègraf, la neurona, la mesura del metro i la ciutat comtal o com van arribar els gitanos a la península ibèrica. Són només algunes de les qüestions que aborda aquest llibre, obra de l’Abadia de Montserrat. I, malgrat que puguin semblar temes complexos, es tracta d’una lectura molt lleugera i, a més, no gaire extensa. Es pot fer en una sola tarda i sense gaire esforç. Si hi sumem, a més, com són de curiosos els continguts, tenim una proposta rodona fins i tot per a aquells no gaire aficionats a la lectura.

La nostra proposta, a més, va molt més enllà. Es tracta d’una obra que convida posteriorment a descobrir la ciutat i cadascun dels racons que ens presenta. Si en el seu dia ja us vam presentar la Barcelona modernista o els seus barris històrics, ara us donem l’opció d’anar més enllà. I, amb tots els coneixements a la butxaca, serà el moment idoni per endinsar-vos en la ciutat. Una idea apta per forans però també per tots aquells que hi han viscut tota la vida i se n’adonen, de cop i volta, del poc que la coneixen.

Pots comprar la versió digital del llibre aquí

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Llegendes històriques de Barcelona”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio