Ciutats

Llívia, una ciutat espanyola entre terres franceses

Amb el Tractat dels Pirineus totes les terres del seu voltant passaren a mans franceses
By , on 7 de gener de 2011

Un municipi separat de la resta...

Rodejat per terres franceses i unit a Espanya per una única carretera es troba el municipi de Llívia, un territori espanyol enclavat a França. Va ser arrel del Tractat dels Pirineus que el municipi quedà aïllat, a través d’aquest document Espanya cedia a país veí els trenta tres pobles de les comarques catalanes Vallespir, Capcir, Conflent, Rosselló i l’Alta Cerdanya, territoris que avui dia juntament amb Fenolleda formen els Pirineus Orientals. En el tractat es parlava de pobles i Llívia era una vil•la, per tant, quedà fora del pacte i continuà essent part del territori espanyol, tot i que físicament estigués a França.

Com a dada curiosa, durant la Guerra Civil espanyola el municipi de Llívia va posar-se del costat dels republicans i en perdre aquests la batalla va ser un dels últims territoris en caure en mans franquistes. Perquè? Per què per arribar-hi s’havia de demanar permís a França, ja que s’havia de trepitjar el seu territori i això no és mai feina fàcil. Quan aconseguirem el permís i entraren al municipi no trobaren cap resistència ja que tot Catalunya havia caigut i era inútil resistir-se. Actualment una carretera neutral de 5 quilòmetres uneix Llívia amb Puigcerdà.


A la ciutat de Llívia hi trobem la Farmacia Esteve, una farmàcia d’origen medieval fundada cap el segle XV, reconvertida ara en museu. És un dels principals atractius turístics de la ciutat, tot i que no l’únic. L’església de la Mare de Déu dels Àngels és també un punt d’interès; va ser construïda sota l’estil gòtic al segle XVI amb la façana renaixentista i el campanar adossat. Aquesta església és, a més, el marc en el que es celebra cada any el Festival de Música de Llívia que es manté viu des del 1982.

A la ciutat també hi havia un castell, una construcció que va donar a Llívia totes les seves grans glòries. Es trobava a la part superior del Puig i es caracteritzava per ser un recinte senyorial format per una torre mestra rectangular amb quatre torretes circulars i un recinte jussà que el tancava. La muralla estava reforçada per torres rectangulars als llenços i de circulars atalussades, als angles. La datació de les restes va des del segle IX al XV, moment en que va ser destruït per les tropes de Lluís XI. Llívia acostumada al resguard del castell i als privilegis que aquest li concedia no volia perdre-ho tot, en especial el dret de recolleta, per això durant el XVI construeix la Torre Bernat de So (entre el 1.584 i el 1585) amb la intenció de fer prevaler aquests drets.

En conclusió, una vil•la amb molta història que contar i que mostrar als seus visitants. Només per viure la sensació d’anar per una carretera neutral en la que a banda i banda s’estén sòl francès i que al fons s’entreveu la ciutat, val la pena anar-hi.

Foto: Lliviés a WikimediaCommons

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Llívia, una ciutat espanyola entre terres franceses”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio