Ciutats, Turisme i art

Malta, centre de cultura

Nombroses civilitzacions i cultures han passat per les seves terres
By , on 20 de novembre de 2010

Una ciutat fortificada al costat del mar

Un viatge bàsic per aquells als qui els hi agrada la cultura per sobre de qualsevol cosa és Malta. L’illa, situada al bell centre de les principals rutes comercials a passat de mans a mans durant tota la història, fet que ha provocat que allà es concentrin monuments i restes de moltes cultures. Viatjar a Malta és fer un repàs a la història, observar des de l’actualitat les diferents èpoques i civilitzacions que han existit.

El fet que sigui una illa bastant allunyada de qualsevol terra ha fet que passés llargs períodes aïllada. Els temples megalítics daten des de l’any 3800 a.C. i són les restes més antigues de l’arxipèlag (com veiem la història comença molts anys enrere). A partir de llavors, fenicis, romans… tots lluitaven per fer-se amb el control de Malta. Es diu que l’apòstol San Pau arribà sobre l’any 60 d.C després de sobreviure a un naufragi i va evangelitzar als illencs, tot i que es una teoria bastant discutida. Els àrabs també deixaren part de la seva cultura a Malta, ja que hi van estar uns quants anys, des del 870. Després invasors de Sicília reclamaren l’illa, i la guanyaren el 1090, on van romandre uns 400 anys.

L’emperador d’Espanya, el rei Carles V, va regalar Malta als Cavallers de l’Ordre de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem i aquests van fortificar i millorar les instal•lacions de l’illa. De fet, gràcies a aquesta protecció addicional, Malta va ser capaç de rebutjar l’atac dels turcs i resistir l’assetjament. Gràcies a aquesta victòria els cavallers van ser proclamats “salvadors d’Europa” i com a premi van rebre una ciutat recentment dissenyada i fortificada, la que seria la capital de malta: La Valetta.

El problema del poder és que moltes vegades (normalment) ve acompanyat de corrupció i amb els anys els nobles cavallers es deixaren corrompre. Tant va ser així, que quan Napoleó cap a l’any 1798, intentà conquerir l’illa no trobà cap resistència. L’ajuda dels illencs contra aquest atac vengué de part de Gran Bretanya, que convertí l’illa en una colònia. Aquesta va estar en el punt de mira durant tota la II Guerra Mundial, el que provocà que acabés destrossada.

Quan acabà Malta començà a negociar la seva independència, una preuada independència que aconseguí el 1964. Després de deixar-se estimar per alguns països comunistes Malta demanà l’ingrés a la Unió Europea, afiliació que no va aconseguir fins el 2004.

Amb una història com aquesta no és d’estranyar que Malta s’hagi convertit en un dels centres de culturals més importants d’Europa. Visita-la!

Foto: Thyes a WikimediaCommons

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Malta, centre de cultura”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio