Ciutats

Porto, la ciutat on gastronomia, vi i tradició es fonen a la riba del Duero

Escapada de cap de setmana? Porto és la teva destinació
By , on 19 de gener de 2016

No totes les destinacions valen per a un cap de setmana. A pocs se’ls ocorreria anar a Nova York a passar tres dies, visitar Sidney a manera d’escapada o volar fins a Tòquio per menjar dues vegades un ramen calent. Però la ciutat portuguesa de Porto, petita, acollidora i plena de vida és una destinació perfecta per a un pla exprés de cap de setmana amb els amics o d’escapada romàntica amb la parella.

La segona ciutat més important del nostre veí Portugal –per després de la turística Lisboa, la capital– té tot el necessari per saber seduir als turistes però sense arribar a empatxar-nos en un cap de setmana llarg. Porto és una excel•lent destinació per a una escapada ja que està a prop, té bon vi amb el que acompanyar el bon menjar dels seus restaurants, sempre hi ha ambient i unes vistes idíl•liques formades per petites cases de colors construïdes enfront de la desembocadura del riu Duero.

Una visita amb encant

La proximitat i les proporcions de la ciutat a la riba del riu Duero la converteixen en una destinació idònia per a una escapada o com una ciutat perfecte per veure en un cap de setmana llarg. Els seus carrers estrets i empinats es poden recórrer tranquil•lament en dos o tres dies i el seu ambient convida a relaxar-se i a gaudir de la gastronomia local.

Els carrers del nucli urbà, que desprenen l’essència de Portugal, es poden visitar caminant o a bord del clàssic tramvia emblema del país veí. A aquest tren elèctric, que segueix en funcionament, mereix la pena apropar-se encara que solament sigui per treure’s una foto. Però sens dubte, la millor forma de conèixer la ciutat és passejant. Caminar pels seus estrets carrerons permet contemplar la colorida arquitectura local, conèixer les seves places i amb prou feines una mica de sort, un pot topar-se amb algun dels molts racons des dels quals es pot veure el mar.

A més de creuar el Duero i meravellar-te dels ponts més bonics de Porto, un racó de la ciutat no pots deixar passar és la Torre dels Clergues, la talaia més alta de Portugal que ens ofereix unes vistes privilegiades. Els valents que s’atreveixin a pujar els 200 graons que la formen gaudiran d’unes vistes de Porto en 360 graus que recorren des de la badia fins al mar. Una experiència que ens permetrà gaudir després del menjar sense remordiments.

La Catedral de la Sé de Porto, declarada monument nacional de Portugal, presideix aquesta ciutat. La catedral va ser construida en la part alta del pujol en la qual s’assenta el nucli urbà, que ofereix també una increïble panoràmica per als menys atlètics. Aquesta edificació, la construcció de la qual es va iniciar en el S.XII, és d’estil barroc encara que destaca per la sobrietat del seu interior, on solament es pot trobar decoració barroca en les capelles i l’altar major.
Una altra cita obligatòria són els Jardins del Palau de Cristall. Situats també en la part alta de la ciutat, conformen un important pulmó verd per a Porto i un espai d’esbarjo perfecte per descansar la vista. En aquest paratge es pot passejar entre roses, plantes medicinals i aromàtiques mentre es gaudeix envoltat de vegetació de les magnífiques vistes de la ciutat. No deixis de fer un picnic entre aquest verdor.

La gastronomia, un altre punt a favor

Un cafè i un pastís de ‘nata’ és el berenar obligatori (sempre i quan no hagis abusat del tramvia per moure’t per la ciutat). Per menjar, és recomanable provar la favada del lloc, ‘Budells a moda do Porto’ i així tastar el més autèntic sabor de Portugal. Si busques un plat una mica més lleuger amb que fer un àpat principal, també es pot optar per qualsevol recepta que porti bacallà, l’especialitat de la regió.

Per al sopar, que cal recordar que a Portugal és al voltant de les 20h, es pot optar per provar una arriscada recepta local: la ‘francesinha’. Aquest plat és una espècie de sandwich que porta formatge pernil, salsitxa, vedella i ou. Una mescla, que per si no fos poc, va banyada en una salsa que depèn de qui la prepari pot picar bastant o solament una mica. Així doncs, els menjars de Porto són una mica contundents però no els deixis passar.

I quina millor forma d’amenitzar aquests dinars i sopars que amb una copa de vi de Porto? Els cellers són sens dubte una parada més que obligada si t’agrada el vi. Les famoses caves situades a l’altre costat del riu Duero en el seu pas per Porto produeixen el vi la denominació del qual d’origen es deu a la ciutat. Els cellers es poden visitar per lliure o a través d’alguns tours organitzats, opció recomanada per fer un tast dels millors vins amb denominació d’origen Porto abans de trobar-los a la taula a l’hora de sopar.

Un fet ben curiós és que encara que solament calgui creuar un pont per arribar al lloc de producció del vi Porto, aquests cellers no pertanyen pròpiament a la ciutat. L’altra riba del riu Duero és ja Vilanova de Gaia, la ciutat adjacent. Una anècdota que podràs explicar un cop hagis tornar a casa després de la teva escapada a aquesta ciutat lussa on la gastronomia, l’arquitectura i el Duero en són protagonistes.

Imatge: Julio Roman Fariñas

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Porto, la ciutat on gastronomia, vi i tradició es fonen a la riba del Duero”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2017, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio