Ciutats, curiositats

Propostes de revetlles per Sant Joan

Una nit màgica a qualsevol punt dels Països Catalans
By , on 22 de juny de 2009

La nit de Sant Joan del 1955 va néixer la flama del Canigó. Des del cim de l’emblemàtica muntanya la flama recórrer totes les terres de parla catalana per donar llum a les fogueres.

Vista del Canigó

Vista del Canigó

La flama del Canigó marca doncs una antiga tradició en la nostra història. Fins i tot, Òmnium Cultural ha fet arribar una moció als Ajuntaments per tal de declarar la Festa de Sant Joan com la festa Nacional dels Països Catalans.

El proper 23 de juny es celebraran revetlles a tots els pobles. Però no totes les revetlles de Sant Joan són iguals, cada una té una característica especial. Aquí us expliquem com celebren la nit del solstici d’estiu des de Les, Valls, Arenys fins a Xàtiva.


Les celebra Sant Joan durant varis dies amb l’anomenada Festa del Foc. La nit de la revetlla es crema l’haro, un tronc d’arbre que va ser plantat a les festes de l’any passat. Al voltant del foc es dansen balls tradicionals, es veu vi calent i es menja la coca. Quan arriba Sant Pere, després de realitzar una llarga processó es planta el nou haro i se li fan ofrenes florals, i balls tradicionals al voltant. Aquest nou tronc se’l deixa reposar fins a la propera nit de Sant Joan quan tornarà a ser cremat.

L'Haro de Les

L'Haro de Les

Sant Joan és el patró de Valls, així doncs hi ha doble festa a la ciutat ja que també es celebra la Festa Major. Del 20 al 25 de juny Valls s’omple de gresca i tradicions. La festa comença quan l’Àliga, la bèstia de foc de Valls, surt al balcó de l’Ajuntament. Els  Nans de Valls es fan els pregoners de la Festa Major. I ja es dóna pas a la Gran Petada de Globus a la plaça del Blat, a la cercavila de Sant Joan i a la Gran Tronada al Pati. Durant cinc dies la ciutat viurà una setantena d’actes.

La nit més curta de l’any es celebra a Arenys de Mar amb una de les revetlles més conegudes arreu de Catalunya. A prop de la platja el ball i la diversió estan garantits fins a la sortida del sol, quan s’improvisa una banyada a l’aigua tèbia del mar. Els firaries i artesans de productes naturals i demés omplen d’olors tota la Riera. I el dimonis dels correfocs i els coets encenen tots els carrers de sorolls i fum.

Correfoc a Arenys

Correfoc a Arenys

Una nit de tradicions paganes viu la revetlla de Xàtiva, la Nit del Ros. El dia 23 tothom compra a les pastisseries la tortada de pimentó i tomaca per tal de condimentar el sopar. Un cop passada la mitjanit i veient el foc cremar, la gent es banya a la platges més properes o a les piscines, creient amb el poder purificador de l’aigua. També es creu molt en els poders de les plantes, com per exemple la falguera. La tradició diu que qui vegi néixer la flor de la falguera la nit de Sant Joan, gaudirà de plena felicitat, cal a dir que la falguera no té flor!

Aquestes són propostes per a la nit de Sant Joan però de ben segur que hi ha moltes més revetlles a destacar. Així doncs, a on passarem aquesta nit màgica de Sant Joan?

Imatges:
Canigó a Flickr de xtarafa1
Haro de Les a Flickr d’El senyor dels Bertrins
Correfoc a Arenys a Flickr de Espiadimonis Isabel

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Propostes de revetlles per Sant Joan”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio