Ciutats, Turisme i art

Viatjar a Barcelona, la ciutat modernista

By , on 1 de setembre de 2006

La pedreraConsultant qualsevol enciclopedia, pots trobar una definició més o menys acceptable de la ciutat de Barcelona. Sense anar molt lluny, tenim l’enciclopedia lliure Wikipedia, on es pot llegir el següent:

“Barcelona és una ciutat espanyola, capital de Catalunya i de la província homònima. Es troba situada a la riba del mar Mediterrani, a uns 160 km al sur de la cadena muntanyosa dels Pirineus y la frontera amb França, en una plana limitada a l’est pel mar, a l’oest per la serralada litoral (Serra de Collserola), al sud pel riu Llobregat, y al nort pel riu Besós.”

Sens dubte, els que han viatjat a Barcelona, o hi viuen, saben que aquesta ciutat és molt més que això.

Palau de la MúsicaBarcelona és la ciutat mediterrània per excelència. Bon menjar, varietat cultural, simpatia a dolls, diverses posibilitats d’allotjament. Y, per damunt de tot, molt per fer, i molt per veure. Barcelona és una font inagotable de llocs turístics per visitar.

Quasevol persona que hagi passat uns dies a la capital de Catalunya i no hagi visitat algún dels edificis més emblemàtics de la ciutat, no pot dir que hagi estat a Barcelona. Ens referim, evidentment, a la coneguda ruta modernista. Edificis culturals, parcs, i fins i tot hotels, formen part d’aquesta Barcelona modernista que va contar en el seu moment amb els millors arquitectes de l’època.

No trobareu cartells per la ciutat que anunciïn: “Aquest edifici pertany a la ruta modernista!”. Però tampoc no podreu evitar adonar-vos que hi esteu al davant. Des d’aquí os convidem a viatjar a la Barcelona modernista, des de la Sagrada Família al Parc Güell, passant per la Pedrera o el Palau de la Música Catalana.

Ruta modernista per Barcelona

El modernisme català és un estil arquitectònic que es va desenvolupar a Catalunya, principalment a Barcelona, durant uns 50 anys, entre 1880 i 1930. Tot i que és part d’un corrent general que sorgeix a tota Europa, a Catalunya adquireix una personalitat pròpia i diferenciada, i es converteix en el modernisme probablement més desenvolupat.

Van ser més de 100 arquitectes els que van realitzar edificis d’estil modernista català. D’entre tots ells destaquen sobretot tres, que han deixat obres úniques que perduraran en el temps, i moltes de les quals han estat catalogades per la UNESCO com Patrimoni Comú de la Humanitat. Es tracta d’Antoni Gaudí, Lluís Doménech i Montaner i Josep Puig i Cadafalch.

La Barcelona de Gaudí

Queda clar que el màxim exponent del modernisme català va ser Antoni Gaudí (1852-1926). Natural de Tarragona, l’arquitecte va ser el responsable d’alguns dels edificis més emblemàtics de Barcelona, tot i que no el trobarem solament en la capital catalana, ja que hi ha mostres de les seves habilitats arquitectòniques arreu del món.

Entre les seves obre més destacades trobem la Sagrada Família, temple que va quedar inacabat a la seva mort, i que encara avui està inacabat. També de la seva mà trobem edificis com la Casa Milà, més coneguda com La Pedrera, situada el bell mig del Passeig de Gràcia, i actualment propietat d’una entitat financera que controla l’accés dels visitants i turistes. O la Casa Batlló, també situada al céntric Passeig de Gràcia.

Entre les creacions més admirades de Gaudí trobem el Parc Güell, un gran jardí amb elements arquitectònics situat a la part superior de Barcelona. En el disseny del parc es posa clarament de manifest la mà de l’arquitecte, i l’estil peculiar de Gaudí resulta evident en qualsevol element, per petit que sigui. Existeixen formes ondulades, semblants a rius de lava, i passeigos coberts amb columnes que tenen forma d’arbre o estalactita. Moltes de les superficies estàn cobertes amb trossos de ceràmica o de vidre formant mossaics de colors.

Parc Güell

Encara que resulti sorprenent, Gaudí va aconseguir dissenyar un espai que és un oasi de tranquilitat, tot i la presència de tants elements arquitectònics. No obstant això, una de les grans fites de Gaudí va ser precissament integrar en la seva arquitectura les formes de la natura.

Passeig de Gràcia, el carrer més modernista

Antoni Gaudí no és, no obstant, l’únic arquitecte modernista que va deixar la seva empremta a Barcelona. És el cas de Joseph Puig i Calafalch, (1867-1957), l’obra principal del qual la podem trobar al Passeig de Gràcia: la Casa Ametller, construïda el 1900 per encàrrec del fabricant de xocolata Antoni Ametller.

La seva ubicació no té pèrdua, perquè és l’edifici colindant a la Casa Batlló. Queda clar que el Passeig de Gràcia és el carrer més concorregut en el que es refereix a arquitectura modernista.

Lluís Doménech i Muntaner va ser el tercer gran arquitecte català d’aquesta època. Entre les seves obres destaca el Palau de la Música Catalana, construït entre 1905 i 1908 per encàrrec d’un grup d’industrials téxtils catalans, amants de la música, que també van finançar el teatre d’òpera i ballet Liceu.

Palau de la Música

Doménech també va aplicar la seva técnica per construir el conjunt modernista més gran de la ciutat, l’Hospital de Sant Pau. El conjunt va ser projectat per ocupar una superficie de 9 illes de l’Eixample, en un quadrat de 300 per 300 metres.

D’entre tots els edificis destaca el principal, el de l’administració, al que s’accedeix per una àmplia escalinata. Als dos costats es troben les sales de la biblioteca i la secretaria. En un espai separat es troba l’esglèsia, que resulta impresionant. A més a més, els pabellons són també de gran interés, especialment perqué cadascún d’ells és diferent de la resta.

Està clar que el modernisme català és molt més que aquesta sèrie de punts turístics. Tot i aixó, aquest són els punts fonamentals que s’han de visitar, si es vol conèixer el millor d’aquest moviment arquitectònic a Barcelona

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Viatjar a Barcelona, la ciutat modernista”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio