Consells per a viatjar

Codi ètic de l’excursionista

Com ens hem de comportar a la muntanya?
By , on 15 de abril de 2012

Fer excursions per la muntanya és un dels millors plaers que existeixen. Entrar en contacte amb la natura, el silenci que impregna cada racó i l’esforç que suposa la caminada fan que els que ho proven no vulguin deixar-ho. Però quan fem excursions hem de ser conscients en tot moment que la nostra presència pot suposar l’alteració dels processos biològics que es desenvolupen de forma habitual a la muntanya. Per això, ser respectuosos ha de ser la nostra màxima.

Tenir cura de la natura és feina de tots

Qui no ha anat algun cop a la muntanya i se l’ha trobada plena de brossa? Es una situació molt incòmoda doncs es viatja fins allà per trobar pau i puresa i l’únic que es troba són papers, restes de menjar i alguna que altra burilla. Per això, quan siguem nosaltres els que portem a terme activitats a la muntanya hem d’intentar passar el màxim desapercebuts possible i deixar les coses així com estàvem quan vam arribar. Per tal de protegir al màxim els espais naturals existeix un codi ètic de l’excursionista que, tot i que no és cap llei ni està aprovat per cap govern és el que regula el comportament a la muntanya. Els excursionistes professionals respecten molt aquest codi i volen que la resta el respecti, per això, convé que tots actuem igual. Alguna de les normes que configuren aquest codi són:

No apropar-se ni molestar a qualsevol forma de fauna.
No arrencar plantes, flors o similars.
No sortir dels camins marcats mentre es camina per una ruta. Per alguna cosa estan marcats.
No moure les pedres sense motiu, doncs davall elles hi ha molta vida.
No embrutar rius ni rierols.
-No alliberar animals domèstics.
No cridar ni portar aparells que puguin enterbolir la pau i el silenci de la natura. És a dir, els reproductors de música es queden a casa.
No llançar les restes de menjar.
Recollir les restes que trobem pel camí i depositar-les a les escombraries.
No encendre cap foc.
No embrutar ni pintar les parets dels refugis de muntanya que no estiguin vigilats. El nostre pas per ells ha de ser el més discret possible.

Seguint aquestes normes i aplicant el sentit comú podem passar molt bones estones rodejats de natura i amics. Només cal que siguem respectuosos amb la natura, ella ho és amb nosaltres.

Quina és la teva excursió preferida? Comparteix-la!

Imatge | claudiales

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Codi ètic de l’excursionista”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio