curiositats

Com es van col•locar els moais de l’illa de Pasquan?

Una nova teoria surt a la llum en l’edició del juliol de la revista National Geographic
By , on 25 de juny de 2012

Si hem d’escollir un únic atractiu turístic que caracteritzi l’illa de Pasqua aquest serà sens dubte les seves escultures de pedra, els moais. Uns 600, que van ser esculpits amb la cendra que expulsen els volcans, bordegen la seva costa i la converteixen en una de les més originals del món. S’estima que els moais van ser esculpits entre el 1600 i el 1700, però el que no sap a ciència certa és com van ser transportats des del seu lloc de creació fins el que ocupen actualment. De la mateixa forma que les piràmides, aquest ha estat un punt de polèmica i discussió al llarg del anys.

De fet, aquest mes l’arqueòleg Carl Lippo, de la Universitat Estatal de Califòrnia, i l’antrpòleg hawaià Terry Hunt, presenten una altra hipòtesis en quan al transport d’aquestes estàtues, una teoria recollida i publicada per l’edició del juliol de la revista National Geographic. Els dos investigadors creuen que els natius transportaven els moais fent-los caminar; rodejaven l’estàtua amb cordes i dos grups de persones es situaven a cada costat de l’estàtua. D’aquesta forma, un cop estirant uns, un cop estirant uns altres aconseguien bressolar-la per desplaçar-la. En el vídeo es pot veure en detall com es feia aquesta operació, així com la resta de teories plantejades.

Per tal de comprovar que aquesta hipòtesis era possible, els investigadors van construir una rèplica de 5 tones de l’estàtua, molt més lleugera que l’original, i van demostrar que el mètode funciona. Ara només queda veure quina és la reacció del món científic i quins son els fruits de la polèmica que segur sortirà arran d’aquest plantejament. Sigui com sigui, es tracta d’una forma de desplaçament possible que podria aclarir una pregunta històrica.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Com es van col•locar els moais de l’illa de Pasquan?”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio