Post tagged with ‘patum de Berga’

Ciutats, Escapa't!

La Patum de Berga

Festa de foc Patrimoni de la Humanitat
By , on 5 de març de 2010

La Guita Xica, una de les figures més emblemàtiques, és molt àgil a l'hora de recórrer la plaça i ruixar al públic

La Patum és potser una de les festes més conegudes de Catalunya. Pels habitants de Berga és més important que qualsevol religió. Des del seu naixement no s’ha interromput ni pel franquisme (n’hi va haver prou amb dedicar-li una al Caudillo perquè els deixés en pau)  i es viu amb una passió només entorpida per tots aquells forans que no saben gaudir-la amb civisme.  La Patum se celebra pel Corpus (normalment, cap al maig-juny) i es caracteritza pel protagonisme del foc. De fet, per això Berga es va convertir en seu de les reivindicacions a favor dels actes de foc que es van fer arrel de la normativa europea que volia prohibir-los. El 2005 va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

La Patum dura cinc dies, de dimecres a diumenge, i s’hi van intercalant els dies de passacarrers (dimecres i dissabte) amb els de Patum, ja sigui completa (al vespre), de lluïment (al migdia) o la infantil, que se celebra divendres. Pels que no en conegueu res, us explicarem en línies generals en què consisteix la festa.

Els passacarrers o passades són, com el seu nom indica, un recorregut pels carrers de la vila. El primer dia se’n fa un al migdia, només amb el Tabal y els Gegants. Al vespre hi participen també les Maces, les Guites i els Gegants Vells. Les passades no són simples comparses, en realitat són més aviat un acte honorífic. I és que, durant el seu recorregut, les figures s’aturen davant les seus o domicilis de les autoritats locals (dimecres) i dels Administradors de la Patum (dissabte) per dedicar-los un ball.

Continue reading »

Comments (0)

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio