Entrevistes

Entrevista als responsables de Viatgeaddictes.com

La primera comunitat virtual de viatgers en català
By , on 16 de març de 2010

Les inicials dels autors, al logo de la comunitat

Avui parlem amb Yolanda Vila i Toni Pozo, responsable de Viatgeaddictes.com, la més potent comunitat virtual de viatgers en català. Amb ells descobrim la clau d’aquest projecte i la seva evolució des del 2001, quan el concepte de web 2.0 encara era molt prematur per als usuaris convencionals. A més, el component de turisme alternatiu li dóna un valor afegit que els seus usuaris tenen molt present.

-Com neix Viatgeaddictes?

-Viatgeaddictes, com a projecte web, va néixer a principis del 2001 per donar resposta a la necessitat que teníem d’aplegar tota la informació i experiència que anàvem recollint en els viatges que fèiem pel món, en especial a destinacions poc comuns. En aquella època trobar informació d’aquestes destinacions era difícil, especialment en la nostra llengua, i era habitual recórrer a altres viatgers. El fet de crear Viatgeaddictes ens va permetre compartir fàcilment la nostra experiència amb el nostre cercle viatger més immediat que ens demanava informació sovint i de retruc posar-la a l’abast de tot el món mundial, tot i que llavors mai vam arribar a imaginar la repercussió que això tindria.

Us considereu pioners com a comunitat virtual de viatgers en català?
No ens atrevim a dir que som els pioners, perquè recordem que quan va néixer Viatgeaddictes ja existia, per exemple, el Tauler d’anuncis del web de la llibreria Altaïr que d’alguna forma ja “reunia “viatgers en un espai virtual. En qualsevol cas vam ser dels primers que oferíem un portal de viatges en català on es recollien pràcticament tots els aspectes del viatge, des de consells per a la preparació d’un viatge independent fins a recollir activitats relacionades amb el món viatger fetes a Catalunya.

-Com es va anar sumant gent a la proposta i posant els seus relats?
-Primerament, quan érem poc coneguts a la xarxa, s’hi van sumar amics i coneguts nostres que volien afegir el seu granet de sorra publicant un relat de viatge amb la seva experiència. Amb el temps s’hi ha afegit molts altres viatgers catalans, espanyols i,l fins i tot, de Llatinoamèrica. En general són viatgers que han utilitzat relats ja publicats al nostre web per a preparar un o més dels seus viatges i que després volen contribuir aportant nous continguts.

-Ha estat difícil el finançament de Viatgeaddictes en aquests anys?
-Sí, fins que el tràfic de visites al web no ha tingut un volum suficient no vam aconseguir prous ingressos, via publicitat, per a poder pagar les pròpies despeses del lloc web: dominis, allotjament, etc.

-Podem parlar d’un lloc amb guies de viatge creades pels usuaris?
-De fet és així, perquè de les 287 guies i relats que tenim publicats actualment només 45 són nostres, mentre que la resta són fruit de la col.laboració d’altres 110 viatgeaddictes. Alguns d’aquests col.laboradors ho són ja de forma assídua i cada dia ens arriben peticions de nous viatgers i viatgeres per a publicar els seus relats. Nosaltres, això sí, mantenim el control sobre la publicació i maquetació dels relats per a mantenir una imatge homogènia en tots ells.

-Per tant, us vau sumar entre els primers a l’anomenada web 2.0…
-Bé, quan vam publicar els primers relats dels nostres col.laboradors, allà pel 2001, ni tan sols havia nascut el concepte Web 2.0 ja que el primer cop que va ser esmentat aquest terme fou a l’any 2004. De tota manera tampoc considerem que Viatgeaddictes.com sigui un web 2.0 pur, a l’estil Viquipèdia, sinó més aviat seria un Web 1.5 (!).

-Per què vau escollir el turisme independent i alternatiu entre les vostres premisses?
-Bàsicament perquè correspon exactament a la nostra pròpia filosofia de viatge. De sempre ens ha agradat viatjar de la forma més independent possible i anar a llocs no massa convencionals. Valorem molt ser amos del nostre temps i ritme de viatge, apart d’intentar que l’experiència del viatge sigui el més enriquidora possible i ens faci viure en una sorpresa contínua. Per assolir això tan important és la destinació escollida com la nostra actitud durant el propi viatge.

-Què et pot aportar al costat del turisme convencional?
-Tal i com expliquem en l’apartat Consells pràctics per a preparar un viatge independent… i econòmic del nostre web: “La preparació d’un viatge independent requereix un grau d’implicació i una dedicació que, en general, no es dóna en un viatge organitzat per un agent turístic, per raons òbvies. Però el que, a priori, pot semblar un desavantatge és per a nosaltres un dels més grans avantatges de viatjar per lliure, ja que ens proporciona major coneixement previ de la destinació i la satisfacció de ser capaç d’anar salvant els obstacles que apareixen abans i durant el viatge. I a més, molt important en temps de crisi econòmica, en la majoria de casos podem arribar a rebaixar bastant el pressupost necessari per al viatge, perque eliminem intermediaris i també pel fet de poder adaptar el viatge exactament al nostre gust i pressupost”. Després, el fet de fugir de llocs excessivament massificats i ser amos del nostre temps i ritme de viatge fan que la nostra experiència de viatge sigui, a priori, molt més positiva. No és el mateix, per exemple, poder triar el visitar la ciutat vella de Dubrovnik o les ruïnes d’un temple a Angkor quasi en soledat que fer-ho enmig d’una gentada de grups organitzats.

-Teniu pensats canvis importants per al futur, pensant en les moltes aplicacions que hi ha en l’actualitat?
-La gran limitació que tenim per això és la manca de temps disponible per a poder abordar canvis d’aquesta magnitud. Com que no vivim econòmicament del nostre lloc web llavors només li podem dedicar part del nostre escàs temps lliure i fem el que podem.
De tota manera, ara acabem d’iniciar la presència de Viatgeaddictes a les xarxes socials, concretament al Facebook i al Twitter i esperem que siguin un canal més de comunicació amb el nostres seguidors. Però posats a triar, continuem donant més importància al contingut que a la forma i també volem ser fidels a l’estil de la pàgina. Per tant, ara per ara, continuarem centrant-nos en afegir nous continguts més que en fer grans salts tecnològics.

-Heu comprovat que els catalans són persones molt viatgeres?
-Sí, en aquest 9 anys que portem amb Viatgeaddictes.com hem tingut l’oportunitat de contactar amb molts del s nostres lectors i estadísticament hem comprovat el profund esperit viatger dels catalans.

-Quines fites us marqueu per als propers anys?
Tal com hem comentat abans Viatgeaddictes.com no és encara un projecte empresarial i per tant ara no tenim grans fites a l’horitzó, simplement continuar tenint la passió i ganes suficients per abordar l’enorme feina que suposa mantenir un web com aquest. En qualsevol cas, en la pàgina de Viatgeaddictes al Facebook iniciarem en breu un apartat per a recollir idees i suggeriments dels nostres usuaris.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Entrevista als responsables de Viatgeaddictes.com”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio