Escapa't!

Agramunt, la força del patrimoni històric

Església, refugi antiaeri, Fundació Guinovart, pont romànic... Què vols veure?
By , on 24 de abril de 2012

Pràcticament al centre de Catalunya, a la comarca de l’Urgell i la província de Lleida trobem un municipi amb molt d’encant: Agramunt. Si decidim agafar el cotxe i visitar el seu patrimoni històric hi ha una sèrie de parades que no ens podem perdre. Voleu saber quines són? Doncs endavant!

El perill durant la Guerra Civil obligà a construir un refugi antiaeri

En primer lloc, i com a principal construcció històrica de la ciutat trobem l’església de Santa Maria d’Agramunt. Està situada a la part oriental de la plaça amb el mateix nom i es va començar a construir a la segona meitat del segle XII, moment en el que Ermengol VII atorgà la carta de la població el 1163. El campanar, ja amb aires gòtics va ser l’última part que es construí i es va fer entrat el segle XIV. Per tant, molts anys de construcció per donar un temple a la ciutat. El 1931 va ser declarada Monument Històric-Artístic.

Però el més curiós d’aquesta església no ho trobem a simple vista, hem de baixar uns quants metres. El motiu? Doncs perquè sota el temple romànic hi trobem un refugi antiaeri, un equipament singular a tot Catalunya que ha estat recuperat com a símbol del patiment de la població durant la Guerra Civil. La galeria llarga té 34 metres i la transversal 28’4; l’amplada va des d’1 fins a 2 metres i l’alçada està al voltant dels 2 metres.

Més enllà de la església i el refugi, si anem a Agramunt hem de veure el seu pont romànic, un pont format per arcs apuntats fets amb pedra picada. És una construcció de l’època medieval i està situat sobre el riu Sió. Per últim, cal parlar d’un dels espais per els que és més coneguda la ciutat, la Fundació Privada Espai Guinovart. Està col•locat a l’antic Mercat Municipal, que juntament amb la Fundació acull el Museu Etnològic Municipal d’Agramunt. A l’Espai Guinovart s’exposa l’obra del pintor i escultor català Josep Guinovart, un artista de prestigi arreu del món. Allà podem trobar tres seccions: obra permanent, la col•lecció de la Fundació i una exposició temporal. Un lloc que sens dubte val la pena visitar.

Ja veus doncs com fins i tot les regions més amagades tenen un encant ocult que espera el moment de donar-se a conèixer. Només necessitem acostar-nos-hi i deixar-nos il•luminar per la bellesa que el pas dels anys i de la història ha deixat entre els seus carrers.

Imatge | COSAS DE VOLAR

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Agramunt, la força del patrimoni històric”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio