Especials

El Castell de Sant’Angelo a Roma

Un edifici d’origen fúnebre que va ser fortificació i ara és museu
By , on 31 de maig de 2012

Un cop que arribem a destí en un dels nostres viatges Roma, prenem constància de la monumentalitat d’aquesta ciutat i del fet que tota ella és com un gran museu a l’aire lliure, ple d’obres mestres de l’arquitectura, peces d’un gran valor històric i cultural i d’una qualitat artística sense mesura.

El Castell de Sant'Angelo des de l'altra vora del Tíber

La Fontana de Trevi, el Coliseu i el Fòrum Romà, la Ciutat del Vaticà (amb la basílica de Sant Pere i la seva plaça), el Panteó, etc. són algunes de les moltes atraccions turístiques i culturals que té Roma, però en aquest cas volem parlar d’una que és una mica especial. Es tracta del Castell de Sant’Angelo, que es troba a la vora del riu Tíber i des d’on parteix el pont que porta el seu nom. Aquest castell de forma circular està connectat amb la Ciutat del Vaticà per un passadís fortificat, l’anomenat passeto, ja des del segle XIII i era el lloc on es refugiaven els Papes quan hi havia perill (ho va fer Clemente VII durant el saqueig de Roma l’any 1527, protagonitzat per les tropes del Rei Carles I d’Espanya).

L’origen d’aquest castell es remunta a l’època de l’emperador Adriano, que el va manar construir per ubicar-hi el mausoleu de la seva família. De fet, el castell encara és conegut també com el “Mausoleu d’Adriano”. Es va iniciar la seva construcció l’any 135 i va finalitzar el 139 d.C., però aviat va canviar d’ús per fer-se servir com edifici militar i ja a l’any 403 es va integrar a les muralles de Roma.

El nom actual de Castell de Sant’Angelo prové de l’any 590, quan Gregori I (el Papa d’aquella època) va assegurar que havia vist l’arcàngel Sant Miquel sobre el castell i el va interpretar com un símbol de la fi d’una epidèmia que estava assetjant la ciutat. És per aquest fet que s’hi va col·locar una estàtua al capdamunt del castell; originàriament era de marbre, feta per Raffaello da Montelupo, i ja al 1753 es va substituir per una de bronze feta per Pierre van Vershaffelt a partir d’un dibuix de Bernini.

En l’actualitat, el castell està dividit en cinc plantes a les que s’accedeix per una rampa en espiral que primer porta fins a la cambra on es dipositaven les cendres i després fins a les cel·les on es van tancar alguns personatges històrics. Les plantes superiors són les que es van dedicar a les estances papals i estan decorades amb frescos renaixentistes que es conserven molt bé, a més d’una extensa col·leció d’armes. Des de la planta més alta es poden contemplar unes impressionants vistes de la ciutat de Roma que no ens podem perdre.

Foto | edwin.11 a Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “El Castell de Sant’Angelo a Roma”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio