Especials

Un passeig per la la Via del Fòrum Imperial

Una avinguda que recorre la història de Roma
By , on 30 de setembre de 2012

L'Arc de Tito, entrada al Fòrum Romà

El conjunt del fòrum de Roma és una de les zones més importants de la capital italiana i, sense dubte, el record més interessant d’una època, la de l’Antiga Roma, que va marcar la historia. Aquestes ruïnes són un dels reclams per fer viatges a Roma i viure’n allà unes inoblidables vacances.

Tot i la mil·lenària monumentalitat que trobem al llarg de la Via del Fòrum Imperial, de la que parlarem en aquest article, la ruta comença a la Piazza de Venezia, considerat el centre històric de Roma, i el lloc on s’eleva el gegantí altar dedicat a Vittorio Emmanuelle II, el primer rei de la Itàlia unificada. Aquest monument nacional es va construir a principis del segle XX i se’l coneix com “Il Vittoriano”. Al seu darrere ja podem trobar les primeres referències a l’Antiga Roma, com és la “Lupa Capitolina”, una reproducció que recorda la fundació de Roma, amb una lloba alletant els dos germans Romulo i Remo.

A partir d’aquí, un passeig per la Via del Fòrum Imperial ens porta en primer lloc a visitar el Fòrum Romà. Aquest s’estén per gairebé mig quilòmetre en totes direccions i està envoltat per dos dels turons més famosos de la ciutat, el Palatí i el Capitolí, pel Fòrum Imperial i pel Coliseu. La nostra visita a aquesta part històrica de Roma no pot passar per alt, a banda del famós Coliseu, quatre dels seus elements més importants: el Temple de Juli Cèsar, la Basílica Emilia, l’Arc de Tito i la Via Sacra.

El Temple de Juli Cèsar el va fer construir l’any 29 abans de Crist l’emperador August per tal de convertir en Déu la figura de Juli Cèsar, just en el mateix punt on va ser incinerat després de la seva mort i on hi havia una columna que ja l’homenatjava. Es creu que al bell mig de l’hemicicle que conforma el temple hi havia una altar, on reposaven les restes de Juli Cèsar, i també una estàtua d’ell mateix.

Les ruïnes de la Basílica Emilia són una clara mostra de l’art constructiu romà. En el seu moment es va construir per servir de refugi pels que venien al fòrum a fer negocis o administrar justícia (gran part d’aquestes activitats es feien a l’aire lliure) i és per això que es troba en un lloc privilegiat, dominant el fòrum.

L’Arc de Tito, un arc de triomf, és la porta natural del fòrum i es troba sobre la mateixa Via Sacra, just al davant del Coliseu.  Es va construir en època de l’emperador Vespasià per commemorar la victòria del seu fill, Tito, sobre el jueus. La Via Sacra era el mateix cor de la vida romana i on es produïen els fets més importants en aquells moments (processons religioses, festes, discursos, marxes fúnebres, etc.). Ara, tot i el desordre històric de construccions i reconstruccions, una visita tranquil·la per aquesta zona encara ens pot servir per fer-nos una idea de la magnitud de l’Imperi Romà i la seva capital.

Foto | fernando garcía redondo a Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Un passeig per la la Via del Fòrum Imperial”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio