Especials, General

El Dublín de Joyce

Aquí va nàixer un dels autors més importants de la literatura universal
By , on 30 de gener de 2012
dublin

Dublin.

Dublín està íntimament lligada a la biografia d’un dels seus més il·lustres fills i un dels escriptors més reconeguts del món. Com sovint ocorre amb tot allò que té vocació veritablement global, no podem entendre l’obra de James Joyce sense Dublín, car està fortament arrelada als seus carrers, als seus escenaris, profundament inserida en la psique dels seus personatges i imbuida dels seu ambient. I en certa manera, tampoc no podem entrendre Dublín sense Joyce i la seua obra, especialment per a tots aquells que estiguen familiaritzats amb l’autor. De fet, alguns entesos opinen que el Dublín de Joyce no té res a envejar al Londres de Dickens o el París de Balzac. Així doncs, fer Viatges Dublín per recorrer aquesta meravellosa ruta literària pot ser tant o més bon motiu per visitar la capital irlandesa.

En són diverses les possibilitats, però d’una manera o d’una altra una data marcarà el nostre horitzó: el 16 de juny, més coneguda com a Bloomsday, és a dir, el dia de Leopold Bloom, personatge principal de l’Ulises. És la data en què transcorre la ficció de l’obra, i a Dublín se celebra amb diversos actes i rutes que ressegueixen escenes i moments de la novel·la. Podem estar a Dublín aquest mateix dia i deixar-nos endur pels esdeveniments o bé recrear nosaltres mateixos el nostre propi Bloomsday muntant-nos la ruta pel nostre compte; resseguir els itineraris de Bloom, menjar el que ell va menjar i veure el mateix que ell va veure.

L’atmósfera que retrata l’obra  de Joyce la reconeixerem de seguida perquè és precisament l’essència pura d’Irlanda, i en molta part això és també Dublín. Aquesta és una ciutat amb un regust més bé agredolç modelat per un oratge quasi bipol·lar; el cel pot ennuvolar-se per complet i ploure durant mitja horeta per després quedar-se completament assolellat i així diverses vegades en un dia d’estiu. És un entorn on la nostàlgia sembla créixer de la terra com si fóra una herba típica. I per això és que Dublín és una ciutat agraïda que sempre té un lloc per als seus fills al pensament.

Així, podem recrear-nos contemplant la seua estàtua o visitar llocs enmblemàtics on mai no faltarà una placa d’homenatge. La torre Martello a Sandycove, el pub Davy Byrne a Duke Street o l’Ormond Hotel ens faran desdibuixar la fràgil i estreta línia que existeix entre realitat i ficció. Potser perquè Dublín sempre s’ha prestat com cap altre lloc a aquesta mena de màgia.

Imatge| Wikipedia

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “El Dublín de Joyce”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio