Ecoturisme, Escapa't!, General

Vall de Núria, una fórmula perfecta

By , on 7 de gener de 2009

De Morenetes n’hi ha més d’una. Potser la de Montserrat s’emporta el gran protagonisme però arreu de la geografia catalana en podem trobar altres casos. I en busca d’un d’aquest, marxem fins al Ripollès, passant de llarg per Ribes de Freser i Queralbs. Enfilant-nos fins a la Vall de Núria, fregant els dos mil metres d’alçada i recollits, abraçats i empresonats pel monumental Puigmal i els seus seguidors, que pel fil d’una carena envolten la vall i la mantenen accessible només per un ja mític tren cremallera o per un camí que exigeix una decent preparació física. De les multituds però ja no se’n deslliure tan fàcilment.

La llegenda explica que pels vols del segle VIII Sant Gil arribà a la vall i construí una petita capella on hi tallà, amb fusta, una imatge de la mare de Déu. Passats els anys, segle XVIII, un peregrí pujà a la vall en busca de la imatge. Quan trobà la capella es trobà també amb una verge de cara morena fruit dels fums de les espelmes que durant tants anys havien cremat al interior de la capella. Avui dia la capella rep el nom de Sant Gil, i la mare de Déu de Núria reposa plàcidament entre vitrines dins el santuari que es construí en el seu honor. Així doncs, Vall de Núria ha passat a ser amb el pas dels anys un dels principals destins de muntanya de Catalunya. Oferint religiositat, natura, muntanya i al hivern…Neu!


[ad]

Les opcions que se’ns proposen per a passar amb èxit la nostra visita són moltes i no menys variades. Depenent de l’estació de l’any en que visitem la vall les ofertes varien. A l’estiu les passejades amb barca pel llac de davant del santuari, o a cavall per alguna de les muntanyes més properes són d’un encant terrible si el temps acompanya. Però no em de desmerèixer en cap cas la infinitat d’excursions, que per tots els nivells, podem iniciar des de la Vall. El Puigmal, Finestrelles, Nou fonts… són alguns dels cims més emblemàtics, tant per la seva alçada, fins a 2900 metres, com per la bellesa de les seves vistes sobre bona part del Pirineu oriental ( Carlit, Canigó, Cerdanya… ) amb el valor afegit d’unes valls que porten a les carenes cimeres arrossegant corriols d’aigua, vegetació autòctona i si hi ha sort també fent visible algun isard despistat o un Trencalòs en busca de menjar des de les altures.

Pels addictes a l’estació hivernal, la oferta no és menys atractiva, potser si més cara, però la Vall acull també unes instal·lacions per a la pràctica de l’esquí en un ambient familiar i força respectuós amb el medi ambient. Esquí alpí, de muntanya, raquetes de neu… Les propostes són moltes i l’entorn de ben segur que no decepciona. Ambient d’alta muntanya i un bon accés, sostenible i amb un toc de romanticisme, els dos ingredients per a fer de Vall de Núria una proposta a tenir molt en compte.

Comment | Trackbacks Closed.

1 Comment en “Vall de Núria, una fórmula perfecta”

1

t’admiro, cada dia més!

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio