Escapa't!, Illes i costa

L’alguer, on el català també se sent

Hi va haver una època en la història en la que va ser ocupada per colons catalans
By , on 17 de setembre de 2010

Imatge de l'Alguer

Un dels principals problemes quan viatgem a un altre país és l’idioma. Clar que si dominem l’anglès ens fa les coses més fàcils! però de totes formes ens perdem gran part del que passa en aquell país, així com un trosset de la seva cultura.

Aquest problema però, és inexistent si el nostre destí és l’Alguer. Aquesta ciutat, a l’illa de Sardenya (Itàlia) encara conserva vestigis de la cultura i la llengua catalana, ja que va ser habitada per colons catalans durant molts anys.

Després que, a meitats del s. XIV, la població sarda de la ciutat fos expulsada per revoltar-se contra Pere IV el Cerimoniós, aquesta va ser repoblada per ciutadans catalans, sobretot de Barcelona, que integraren la seva llengua i cultura a la ja existent.
És per això que a dia d’avui, encara que menys, encara es pot sentir a gent parlar en català a l’Alguer, on moltes institucions defensen la llengua. Algunes d’aquestes són Òmnium Cultural, Centre María Montessiori i l’Obra Cultural de l’Alguer.

I és que la llengua catalana, a l’Alguer, necessita ser defensada per estar en decadència i ser minoritària. Tot i que hi va haver una època, fa molts anys, en la que l’esplendor de la ciutat estava molt lligada a la nostra llengua, a dia d’avui només el 22’4% de la població la té com a llengua primera, i d’aquests un 15% la utilitza habitualment.

Precisament per aquest motiu, per la debilitat del català a la regió, és necessari defensar-lo i conservar-lo. De la mateixa manera el sard, que encara és parlat per menys gent ja que la gran majoria utilitza l’italià. Sota el meu punt de vista, un territori és ric depenent de la diversitat cultural que hi hagi dins les seves fronteres i amb tres llengües, una ciutat és molt i molt rica. No deixem que la facilitat i l’acomodament facin que a poc a poc es vagi perdent la cultura que tants anys i sang ha costat aconseguir.

Per això crec que és una bona idea fer una escapadeta a l’Alguer, visitar una ciutat tan semblant a la nostra fora de les nostres fronteres pot resultar molt interessant, així com descobrir tota la seva cultura. Alguns dels punts que no t’has de perdre són el Museu Diocesà d’Art Sacra, l’itinerari arqueològic o les nombroses esglésies que hi ha a la ciutat com l’església de Sant Francesc. Així que ja ho saps, ja coneixes un altre destí i una altra excusa per fer les maletes i viatjar. Amb Ryanair els vols són molt barats!

Foto: onsortir.cat a Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “L’alguer, on el català també se sent”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio