Ecoturisme, Illes i costa

Menorca: Reserva de la Biosfera

Un territori on home i natura conviuen de forma sostenible
By , on 23 de maig de 2009
Llaüt menorquí reposant en una cala
Llaüt menorquí reposant en una cala

El món és ple de racons, regions i territoris on la natura encara preserva el seu estat salvatge i verge, però d’espais així que hagin, amb el temps, pogut suportar la pressió de l’home i evolucionar al mateix temps de forma sostenible, ja no n’hi ha tants. És per això, que la UNESCO, dins el programa MAB ( Man And Biosphere ) , al 1974 decidí crear les Reserves de la Biosfera. Aquests espais ( 400 arreu del món ) pretenen protegir i conservar espais naturals d’un gran interès paisatgístic, històric i antropològic que al mateix temps conviuen amb la presència de l’home i el desenvolupament social i econòmic que aquest fet comporta d’una forma harmonitzada i sobretot sostenible.

Tenint en compte aquestes premisses doncs, l’any 1993 la UNESCO declarà la illa de Menorca Reserva de la Biosfera. Per la seva forta cultura i tradicions, pel tipus de turisme que presenta i ven, per les seves platges, cales i costa, per la seva riquesa en vegetació endèmica… Però també i sobretot, per la gran estima, respecte i reconeixement que els menorquins tenen de la seva terra.

Però què vol dir i què representa que Menorca sigui Reserva de la Biosfera? A nivell legal aquest reconeixement val a dir que no representa gaire cosa, doncs no té capacitat de restricció ni de legislació. Aquest “buit legal” però i per sort, queda omplert per l’òrgan gestor de la Reserva, el Consell Insular de Menorca que sí que ha delimitat, arreu de la illa, zones de protecció total o parcial, depenent de l’activitat humana que s’hi desenvolupa en cada zona. Si no fos així doncs, la UNESCO podria en qualsevol moment retirar el nomenament de Reserva de la Biosfera de Menorca i aquesta quedaria sense un dels atractius i un dels elements que més utilitza la illa per vendre’s al turisme i al món.

Així doncs, la illa de Menorca compte amb desenes de llocs i espais naturals que mereixen ser visitats: El Parc Natural de s’Albufera des Grau ( l’únic de la illa ), on l’aiguabarreig entre aigua dolça i salada dóna vida a plantes i flors úniques; la Serra de Cavalleria i els seus cingles escarpats que reposen desafiant a la mediterrània, el Mont Toro que només amb els seus 300 metres d’alçada projecta una panoràmica de 360º sobre tota la illa… De llocs n’hi ha molts, de cales on gaudir del temps perdent-lo, també. Però allò més bell de Menorca es veure i observar com la gent, els seus habitants viuen respectant i estimant el medi que els envolta i els fa ser com són. En aquest cas l’ésser humà és el màxim defensor de la terra on viu, com a hereu conscient i responsable.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Menorca: Reserva de la Biosfera”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio