Illes i costa

Peníscola és a prop de tot arreu

Coneix un dels enclaus fonamentals del litoral de Castelló
By , on 16 de juliol de 2010

Far i mirador de Peníscola

Peníscola és una localitat costanera amb prop de 8.000 habitants que se situa a la comarca valenciana del Baix Maestrat, just al sud de Vinaròs i Benicarló i a prop de la frontera amb Catalunya. El més característic de la localitat, com ja tots sabem, és la petita península rocosa sobre la qual se situa el casc històric de la ciutat, totalment pintat de blanc al més pur estil ‘vila mediterrània de pescadors’. I, si bé és cert que ha patit (com les seves veïnes) els danys dels excessos urbanístics al litoral, gaudir d’una jornada en una de les seves immenses platges mentre contemplem el casc històric al fons segueix sent un plaer com pocs.

De dia, les casetes blanques brillen i la silueta del Castell de Papa Lluna resisteix a l’enlluernament del sol. De nit, la vila es torna d’un groc ataronjat i sembla flotar sobre l’aigua. Tot plegat es pot gaudir encara avui, malgrat que els immensos hotels i apartaments (que, per altra banda, faran possible la nostra estança a la vila) ens recorden constantment que el turisme de masses i de sol i platja domina la vila i en monopolitza l’economia.

No obstant això, sempre podem defugir el fenomen i donar-nos un passeig per la Serra d’Irta. La trobem just passat Peníscola, i discorre totalment lliure d’edificis durant 15 km de costa virginals. Els únics, potser, que queden a tot el Mediterrani peninsular. Això vol dir que, malgrat semblar increïble, es possible banyar-se en petites cales d’aigua cristal·lina en un mar càlid i tranquil sense el ciment darrere reclamant protagonisme.


Un cop recuperat l’alè que ens dóna la natura, el millor que es pot fer és tornar al poble i gaudir d’un capvespre al casc antic. Contemplar la platja des del mirador a la vora del far, donar un passeig per les petites tendes dels carrerons empedrats i donar un cop d’ull al Castell, sempre imponent recordant el passat tètric d’alguns dels que hi van viure. I, prendre alguna cosa en una terrassa, a tocar d’un forat a la roca que ens permet veure el mar i que ens recorda que no ens trobem ben bé a terra ferma. I que el passeig que connecta amb l’illot, ara urbanitzat, va ser fa anys un istme arenós que connectava la roca amb la terra i que facilitava la defensa de Peníscola, doncs eventualment el mar el cobria.

Peníscola segueix sent un indret que manté el seu punt bucòlic, sempre i quan hi posem una mica d’intenció per la nostra part. Tradició, turisme i modernitat es barregen formant un còctel curiós però habitual al nostre litoral. Val la pena descobrir la combinació i destriar en cada moment allò que més ens interessa.

Foto: Peñíscola per Toni Rodrigo a Flickr.com.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Peníscola és a prop de tot arreu”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio