Escapa't!, Imatges del món, Turisme i art

Ruta del Pirineu Comtal, una passejada per la història de Catalunya

El comtat de Berga o el de Ripoll seran algunes de les cites obligades
By , on 18 de març de 2011

El millor del romànic català es troba a la Vall de Boí

És suficient ser català per conèixer Catalunya? Haver nascut o viscut a un territori no és prova inescrutable de conèixer-lo a fons. La majoria de nosaltres viu el dia a dia amb presses i a corre-cuita, sense parar-se a pensar quin és l’origen del terra que trepitgem o del paisatge que veiem. En aquest sentit, veiem com tot i viure a Catalunya és molt difícil conèixer tota la història que aquesta amaga al darrera, ja no per la seva extensió, que fa que les històries i experiències es contin per milers, sinó per la seva riquesa cultural.

Catalunya ha estat territori i llar de moltes cultures, unes cultures que han deixat tal quantitat de restes que és gairebé impossible conèixer-les totes. Per ajudar-nos en aquesta tasca de descobriment de la terra en la que vivim, hi ha moltes rutes i excursions, una d’elles és la Ruta del Pirineu Comtal, on se’ns explica la història del naixement de Catalunya, la història de “com una societat hereva del món romà i visigòtic, a les valls pirinenques catalanes entre els segles IX i XII, va adquirir una identitat diferenciada manifestada en una llengua pròpia, el català, i un nom de país, Catalunya”, explica la Generalitat de Catalunya, impulsora d’aquest itinerari.

Així, viatjarem des de l’Empordà fins a Ribagorça, i passarem pels antics comtats que van configurar, anys més tard, Catalunya. Existeixen diferents rutes, depenent dels dies dels que disposem per fer l’excursió, i dels nostres interessos i preferències personals. Depenent d’aquest itinerari passarem per uns comtats o per uns altres, aquests són tots els que les configuren:

Comtat de Berga: l’antic comtat de Berga esdevingué, entre els segles XI i XIV, confluència de personatges històrics fascinants com el trobador Guillem de Berguedà, i escenari on el catarisme va deixar la seva empremta. El massís de Pedraforca és un dels seus principals reclams.

Comtat de Besalú: El comtat de Besalú i, en concret, la capital, la vila de Besalú, és un espai idoni perquè el visitant descobreixi el passat medieval heretat de l’època dels comtes.

Vescomtat de Cardona: La visita a Cardona, el centre històric, la col•legiata, el castell i la Muntanya de Sal són el centre d’aquest itinerari.

Comtat d’Empúries: Castelló d’Empúries i el monestir de Sant Pere de Rodes constitueixen el nucli de l’esdevenir de la història del comtat d’Empúries.

Comtat de Girona: fereix al visitant una evocació del període primitiu de gestació dels comtats catalans, gràcies a la seva mítica vinculació amb la figura de Carlemany, i també a la immersió en la realitat jueva de l’edat mitjana a través del seu magnífic call.

Comptat d’Osona: oblada intensament durant l’època romana, va ser un dels primers objectius de les conquestes i del repoblament comtal, ja que Osona ha estat històricament la zona de pas entre Barcelona i el Pirineu.

Comtat de Pallars Jusà: A diferència dels altres comtats pirinencs, el de Pallars Jussà és bàsicament agrícola.

Comtat de Pallars Sobirà: Aquí podrem trobar algunes mostres excel•lents de l’arquitectura religiosa del romànic català.

Comtat de Ribagorça: També coneguda com la Vall de Boí; un lloc perfecte per gaudir del patrimoni més important de Catalunya.

Comtat de Ripoll: Amb la visita obligada al monestir de Santa Maria de Ripoll.

Comtat d’Urgell: la història d’aquest territori estigui vinculada als prelats que han portat la mitra del bisbat d’Urgell, un dels pols polítics més importants de la Catalunya comtal.

Ja ho saps, agafa les maletes i descobreix la història de Catalunya!

Font: gencat

Foto: Claudefa a WikimediaCommons

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Ruta del Pirineu Comtal, una passejada per la història de Catalunya”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio