Museus

El Museu Britànic de Londres, una meravella o un frau?

Molts dels objectes que s'exposen han estat presos sense consentiment
By , on 19 de setembre de 2011

Ja fa anys que la polèmica i la crítica balla sobre el Museu Britànic (British Museum) com si d’un ballarí de hip hop es tractés; sorollós, elàstic i intimidant. El perquè el trobem en el fet que molts dels objectes que omplen les sales del museu i que li atorguen prestigi i reconeixement internacional han estat presos d’altres països sense permís, d’amagatotis, d’una forma àgil, sinuosa i sigil•losa, com si d’una ballarina de ballet clàssic es tractés, seguint el símil anterior. Així, el fet de que el Museu Britànic de Londres sigui el més important del Regne Unit i un dels més importants del món sobre història i cultura no és, sota cap concepte, mèrit seu, sinó de les desenes de països que han deixat que la seva cultura s’esfumés davant els seus ulls. Els Marbres Elgin, els Bronzes de Benín i la Pedra Rosetta es troben entre els objectes més disputats de les seves col•leccions i és que Grècia, Nigeria i Egipte, així com moltes associacions, exigeixen el retorn de les restes als seus orígens. El alguna ocasió aquestes crítiques han trobat resposta i han provocat que el museu hagi hagut de retornar les relíquies; és el cas, per exemple, de les Cendres de Tàsmania, que van tornar a Austràlia després d’una cruenta batalla legal de 20 anys.

Imatge de la façana principal del British Museum

Sigui com sigui, el que no es pot dir és que no val la pena visitar el Museu Britànic, perquè, agradi més o menys a uns i altres, la veritat és que algunes de les millors meravelles de la humanitat descansen entre les seves parets. El museu es va fundar el 1753 i al principi estava basat en les col•leccions del físic i científic Hans Sloane. Actualment està format per diferents departaments, depenen de l’origen de les peces, entre els que trobem:

-Departament de l’Antic Egipte i Sudan: Conté la col•lecció d’Art de l’antic Egipte més important després del Museu Arqueològic del Caire. Entre les peces més importants que hi podem trobar hi ha la pedra Rossetta, el colossal cap de granit d’Amenhotep III, l’Obelisc del faraó Nectabeu II o un fragment de la barba del gran Fènix.

-Departament d’Antiguitats Gregues i Romanes: amb més de 100.000 objectes que en la seva majoria daten dels inicis de l’Edat del Bronze fins al regnar de l’emperador romà Constantí I. Allà hi podem trobar importants escultures del Partenó d’Atenes.

-Departament de l’Orient Mitjà: el Museu Britànic alberga la major quantitat d’antiguitats de Mesopotàmia fora d’Iraq. El Cilindre Cyrus és una de les joies del departament i és considerat per molts com al primera carta dels drets humans documentada del món.

Què n’opines de la política del país anglès en matèria de restes arqueològiques? Creus que haurien de tornar les restes?

Foto: moria a Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “El Museu Britànic de Londres, una meravella o un frau?”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio