curiositats, Països

Auschwitz, retorn a un passat no desitjat

De vegades és necessari viatjar per a no oblidar
By , on 20 de juliol de 2009
Imatge de 2008

Imatge de 2008

Han plogut ja més de 60 primaveres des dels horrors de la Segona Guerra Mundial, i l’Holocaust, al que va ser sotmès el poble jueu. Però per a aquells intrèpids viatgers que desitgin conèixer més a fons aquella realitat, que anhelin descobrir el rerefons d’aquell desventurat capítol de la nostra història, se’ls brinda l’oportunitat de conèixer de primera mà el camp de concentració de Auschwitz.

I és que, com resa un dels cartells del museu que ha estat reestructurat el camp: “De vegades la millor forma de conèixer la història és tornar a viure-la”. A primera vista, endinsar-se en Auschwitz pot veure’s com una miqueta trist per a la majoria de nosaltres, a causa de les sensacions que inevitablement ens suscitarà el fet d’haver de plantar-li cara als desafortunats successos que van transcórrer durant aquells fatídics anys, però gens més lluny de la realitat.

El caminar entre els barracots d’Auschwitz proporcionarà als visitants del museu una sensació de realisme inherent, però enriquidor, difícil d’equiparar al que ens pogués transmetre, per exemple, qualsevol altre museu convencional. Avui dia, és senzill tirar mà a algun llibre d’història i tractar d’acostar-se al context polític-social que imperava a Europa a principis de la dècada dels 40. Però si bé és sabut que una imatge val més que mil paraules, el situar-se en l’escenari més rellevant de la barbàrie que van protagonitzar les tropes de les SS donarà lloc a l’enteniment i la reflexió d’una forma més eloqüent.

El major camp d’extermini jueu, epicentre de la barbàrie alemanya, queda emmarcat a 60 Km. de la ciutat polonesa de Cracovia, triat aquest punt per les bones comunicacions fèrries, que enllaçava la pràctica totalitat de les estacions de tren de l’antiga Europa. Tot amb una superfície de 40 km2, en la qual es conserven, amb una molt cuidada restauració, barracots, torretes, infermeria i altres instal·lacions del camp. El museu es troba perfectament dotat de panells explicatius en cadascuna de les seves seccions, amb l’objecte de donar a conèixer els detalls de les directrius, que van ser seguides per les tropes alemanyes, per a mantenir aquest enorme complex de la forma més desapercebuda possible als ulls dels països aliats.

I, al seu torn, treure gran profit econòmic per a seguir lliurant en altres fronts aquella guerra que conclogués amb tan pocs vencedors i tantíssims vençuts. A més el camp compta amb un personal altament preparat, en la seva majoria ciutadans polonesos (un poble aquest tan involuntàriament protagonista d’aquella guerra), que per un molt baix preu, ens faran una visita guiada a través del museu, explicant-nos amb precisió totes els interrogants que ens puguin assaltar sobre la vida en el centre; en funció de les nostres preferències, o sensibilitat, ens mostraran o no, uns o altres departaments del museu (i evitar així, contemplar alguns aspectes del camp que puguin resultar-nos massa impactants, o fins i tot ?morbosos?).

Com ja hem comentat, no resulta aquesta una visita massa agradable per als sentits, però si que pot ser una incursió molt fructífera des del punt de vista cognitiu que ens reportarà sens dubte un grau de sensibilització acord a uns fets que, ens agradi o no, van protagonitzar un important capítol del nostre passat. De vegades és necessari viatjar, per a no oblidar. El qual tinguem al nostre abast la possibilitat de conèixer d’una forma tan precisa el com i el per què van ocórrer (i segueixen ocorrent) aquestes crueltats, que tant burlen l’ètica i la moral humana, ajudarà a desgastar el consagrat tòpic que ‘la història sempre es repeteix’.

Més informació sobre el Museu
Més informació sobre Auschwitz

Foto: Lumière a Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Auschwitz, retorn a un passat no desitjat”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio