curiositats, Països

Kiruna, el racó més gran de món

Compta amb la mina de ferro més extensa
By , on 11 de maig de 2009
La mina de ferro més gran

La mina de ferro més gran

Suècia és un país sorprenent per a molts viatgers que no el coneixen. Actualment, els vols barats que ofereixen moltes companyies ens permeten arribar de forma ràpida i a bon preu. A Suècia, 145 quilòmetres al nord del Cercle Polar Àrtic, es troba el segon major municipi del món en àrea d’extensió: Kiruna. Aquest paratge, no obstant això, no és especialment conegut per aquesta dada sorprenent, sinó per ser la seu de la mina de ferro més moderna i gran del planeta.

L’existència del mineral es va descobrir el 1647 i el jaciment va començar a explotar-se. No seria fins a l’any 1960 que passaria a ser subterrani. Des de llavors, la mina ha anat creixent en extensió, cobreix una superfície de quatre quilòmetres de longitud, i en profunditat, arriba a els 2.000 metres en vertical. Per això, cap turista hauria de renunciar a l’oportunitat d’entrar en el ventre del jaciment.

L’oficina de turisme de Kiruna ofereix visites guiades a la mina, a la qual el turista accedeix amb autobús i equipat amb un casc. A l’arribar al seu interior, sorprèn descobrir que està pràcticament deshabitat. Són molt pocs els miners que treballen en el subsòl: la perforació dels filons i l’extracció del mineral es controlen des de la superfície de forma remota. Així, diversos operaris miren com treballen les màquines des de les seves pantalles d’ordinador. No és ciència ficció, sinó tecnologia punta.

En la visita s’explica la història de la mina, de la qual es van extreure importants quantitats de ferro cap a Alemanya durant la Segona Guerra Mundial. El més impactant és conèixer els canvis que ha experimentat i seguirà experimentant Kiruna a causa de la mina. Ja en 2004 es va decidir traslladar el centre de la ciutat per por a possibles moviments geològics. Així, a mesura que s’ampliï l’àrea d’explotació, tots els edificis de la ciutat s’aniran desplaçant per a guanyar en estabilitat i evitar desastres.

Foto: Ringo Ichigo a Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Kiruna, el racó més gran de món”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio