curiositats, Països

La familia d’Alf viu al Kazajstan

Endinsat al país on habiten els antílops Saiga
By , on 7 de juny de 2010

Exemplar dels peculiars saigues

¿Recordes l’entranyable extraterrestre Alf? Doncs avui et presentem a la seva família terrestre. No descartem, doncs, que l’alien més famós de la televisió fos en realitat un descendent llunyà d’un d’aquests animalons, que en algun moment fa milions d’anys van ser éssers més avançats que l’humà i van contactar amb habitants d’altres planetes i galàxies, emigrant part de la població a aquest indrets. Tampoc descartem que Alf fos en realitat un personatge fictici i que el seu creador es basés en aquesta espècie per dissenyar el protagonista de la sitcom homònima. Aquesta segona teoria, però, sembla menys probable.

Sigui com sigui els antílops saiga existeixen i habiten bona part de les estepes de l’Àsia Central, sobretot a la zona de Kazajstan. Antigament havien viscut a tota aquesta regió en quantitats milionàries, arribant fins a Ucraïna i cobrint gran part de Rússia. No obstant això, avui en dia és una espècie en perill d’extinció. La causa principal de la seva desaparició és l’ús de les seves banyes en la medicina tradicional xinesa, tot i que dotze mil exemplars han mort als darrers mesos a Kazajistan per culpa de la pasteurelosis. Si voleu veure aquests mamífers peculiars i pacífics, doncs, disposeu de poc temps. De totes maneres, tandebò ens equivoquem!

El més peculiar dels saigues, i el que més recorda l’Alf, és el seu nas ample, llarg i mòbil. Per altra banda, el més maco era veure’ls emigrar per les estepes en quantitats immenses, un fenomen que s’ha vist reduït durant els darrers anys. No obstant això, si encara volem gaudir-ne, podem deixar-nos caure per Kazajistan i fer-los una vista.


No és el Canó del Colorado, sino el de Xarín

“Kazajistan” ens sona a Borat. De fet, Sacha Baron Cohen va escollir aquest origen pel seu personatge perquè ningú en sap res d’aquest país. És estrany i és lluny, en algun indret que gairebé ningú és capaç de situar. Ni és occident, ni és una regió prou pobre o exòtica com per considerar-se destinació alternativa. És al bell mig del no res, acompanyada d’altres països sota el mateix estigma, com Uzbekistan, Turkmenistan i tota la resta d’ “-istan”. I, no obstant això, avui volem recomanar-vos-el.

¿Què es pot veure a Kazajistan? Per començar, Astana, la capital, és imperdible. Hereta el contrast habitual d’algunes capitals aràbigues en un indret amb clima i influències soviètiques encara vigents. Així doncs, els gratacels s’omplen de neu a l’hivern, on les temperatures acostumen a moure’s al voltant dels -10º. Un dels edificis més famosos es l’Ópera de Kazajstan construïda el 2006 i obra del arquitecte Norman Foster.

Però si anem a veure saigues, el més probable es que vulguem veure natura. Kazajistan, malgrat la nostra ignorància, és el novè país més gran del món. Això vol dir que hi ha una mica de tot. Podem gaudir dels immensos prats i estepes, però també de serres muntanyoses. Hi destaca la de Medeu, amb una pista de patinatge sobre gel a 1.700 metres d’alçada on hi solien entrenar els patinadors soviètics. I si tot això ens sembla massa típic, podem apropar-nos al Canó Xarin. Si si, un canó com els de Colorado. Sorprenent, oi?

Si voleu gaudir d’una espècie peculiar i minoritària i, alhora, conèixer un indret únic on el turisme encara és un miratge, el vostre lloc és Kazajistan. No és un destí habitual ni dels que dóna més facilitats al viatger, però no decebrà les ànimes amb ganes d’experiències.

Foto: Saiga tatarica tatarica per belgianchocolate a Flickr.com i Sharyn Canyon per Jonas Satkauskas a Commons.Wikimedia.org.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “La familia d’Alf viu al Kazajstan”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio