Turisme i art

El Panteó laic de París

Un temple construit el 1790 però convertit en laic després d'enterrar-hi en Victor Hugo el 1885
By , on 10 de juliol de 2013

Panteón laico de París

Un Panteó és una construcció que, històricament, ha tingut moltes finalitats diferents. En primer lloc, pot servir com a temple consagrat a tots els déus d’una religió, com és ara el Panteó de Roma. Però també pot servir com a monument funerari on s’hi enterren membres il·lustres d’una família o de persones importants de cara a la societat, com és el cas del Panteó de París, un monument únic, una construcció espectacular, que mereix ser visitat un cop es viatja a la capital francesa.

El Panteó de París és un temple laic. Allà només hi ha enterrats defensors de la pàtria i persones molt representatives de la societat civil parisenca. Ara bé, té una història que és, si més no, peculiar. El rei Lluis XV, en curar-se d’una greu malaltia, va fer la promesa de dedicar un edifici a santa Genoveva, patrona de la ciutat. El projecte va ser tirat endavant gràcies a l’arquitecte Soufflot. El rei va col·locar la primera pedra l’any 1764, però Soufflot va morir el 1780. L’obra, però, va ser acabada l’any 1790 gràcies al col·laborador Rondelet. Això sí, l’arquitecte Quatremère de Quincy va acabar de transformar el temple en Panteó a l’any següent.

Durant molts anys, el Panteó va tenir un origen i una funció cristiana. Però l’any 1885 es va enterrar el cos de Victor Hugo, poeta, dramaturg i escriptor francès, recordat per obres com ‘Les Misérables’ i ‘Nuestra Señora de París’ (on s’explica la història d’en Quasimodo, el geperut de Notre-Dame). És a partir d’aleshores que es considera un temple on només s’hi poden enterrar personatges il’lustres de la societat i la pàtria. És per això que allà hi ha enterrats l’escriptor Émile Zola, Pierre i Marie Curie, Voltaire, Rousseau, Alexandre Dumas, etc.

Arquitectònicament, està inspirat en el Panteó de Roma. Tota la construcció té forma de creu, però està decorada amb escultures de Generals, pintures de santa Genoveva i amb escenes de batalles. Allà, a més, hi ha el pèndul de Foucault, que va servir per demostrar públicament la rotació de la Terra a l’any 1851. Malauradament, actualment està en reconstrucció, perquè el cable es va trencar a l’any 2010, causant grans destrosses, de manera que no es podrà visitar fins a l`any 2015, una llàstima per tots els turistes. El Panteó de París és un temple molt recomanat per visitar i descobrir com és un temple laic, on poder contemplar les tombes de les personalitats franceses més importants de la seva història, que també són conegudes arreu del món.

Foto / cocoizenl

Comments and Trackbacks closed.

Comments of “El Panteó laic de París”

We have closed the comments.

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio