Escapa't!, Turisme i art, Turisme rural

Muntanyes del Canigó, refugi de la poesia

La muntanya que inspirà el poeta català Jacint Verdaguer
By , on 18 de maig de 2009
Calustre del monestir de St. Martí del Canigó

Calustre del monestir de St. Martí del Canigó

[…] Lo que un segle bastí, l’altre ho aterra,
més resta sempre el monument de Déu;
i la tempesta, el torb, l’odi i la guerra
al Canigó no el tiraran a terra,
no esbrancaran l’altívol Pirineu.

Amb aquests punyents versos acaba el poema èpic català per excel•lència: Canigó, de Jacint Verdaguer. Publicat el 1885 l’autor, a través del llibre, fa un recorregut fantàstic per tot el Pirineu amb sortida i arribada a la muntanya que li va arribar a robar el cor: el Canigó.

A la comarca nord catalana del Conflent, avui en dia territori de l’estat francès, s’aixeca per sobre els 2700 metres i de forma pràcticament solitària el bell massís del Canigó, els inicis del Pirineu més muntanyós. Aquesta muntanya però, té quelcom especial, un misticisme romàntic i fantàstic, que amb el temps s’ha omplert de llegendes i ha conservat antigues tradicions.

Tota aquesta atmosfera que envolta la muntanya doncs, va fer que un jove mossèn nascut en terres d’Osona i gran amant dels viatges, les excursions i la poesia; quedés tan fascinat per aquell paisatge, que després de recórrer tots els raconets de la muntanya i de les valls properes, extasiat per allò que els seu mirar captava, va sentir la necessitat d’abocar tot el seu sentiment en una obra poètica. Verdaguer acabava d’escriure llavors, un dels més grans poemes de la literatura catalana: Canigó.

El poema explica la història d’un jove noble, Gentil, que en temps de la reconquesta cristiana de les terres del nord de Catalunya, és nombrat cavaller al monestir de Sant Martí del Canigó. El destí del jove però el porta a trobar-se amb un grup de goges (fades) i amb una de molt especial, Flordeneu. Amb ella, Gentil viatjarà per tot el Pirineu i descobrirà els racons més màgics i secrets de la muntanya. Però com a cavaller que és, el jove noble haurà d’afrontar la seva realitat de soldat amb el seu innocent i feliç somni de fades.

L’obra, com hem dit abans, s’emmarca principalment en les muntanyes i voltants del Canigó i convida al lector a visitar els llocs per on transcórrer l’acció. Així doncs són visita obligada els “dos campanars” com Verdaguer anomena a Sant Miquel de Cuixà i Sant Martí del Canigó. Dos monestirs romànics d’un alt valor històric i artístic, on les explicacions a càrrec dels religiosos que encara hi viuen transmeten a la perfecció els sentiments i emocions que el poeta català degué sentir en els seus dies de pelegrinatge per les terres del Conflent.

Així doncs, animem a descobrir els paratges que amaguen les muntanyes del Canigó de la mà d’una guia de luxe, que si t’animes a llegir de ben segur que et seduirà, t’atraparà i no et deixarà tornar del somni del que hauràs quedat pres.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Muntanyes del Canigó, refugi de la poesia”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio