curiositats, Turisme i art

Què són les caramelles?

Les pots escoltar per Pasqua
By , on 28 de juny de 2010

Quan era petita de vegades anava amb la meva àvia a veure caramelles, però la veritat és que no sabia massa bé què era. M’agradava perquè veia a un grup de gent cantar apassionadament sobre uns temes que no entenia gaire, però em semblava una activitat d’allò més divertida. No sé si és perquè m’acompanyava l’àvia o bé perquè m’agradaven les caramelles, però recordo aquells moments com un dels més entranyables de la meva infància.

Però bé, records a part, segons vaig anar creixent les caramelles ja no formaven part de la meva vida i al final vaig descobrir què eren, coses de fer-se gran. Les caramelles són unes cançons i balls populars que es canten per Pasqua o Pasqua Florida. La temàtica central és la religiosa, ja que les cançons acostumen a celebrar la resurrecció de Crist. Tot i així en els últims temps han incorporat altres temes com les cançons de to festiu i les d’aire satíric sobre temes locals.

La qüestió és que el grup de cantaires canta al bell mig d’una plaça o bé sota del balcó d’algun amic o de gent del poble. Acostumen anar acompanyats d’instruments musicals com els bastonets, el cèrcol, el violí de pastor… i això encara fa més interessant l’actuació dels cantaires de caramelles.

Antigament els cantaires de caramelles recorrien els pobles anunciant la Resurrecció de Crist. Podem dir que eren una mena de trobadors que cantaven sobre temes religiosos, però sense la parafernàlia d’aquests personatges. A canvi de les cantades la gent del poble els obsequiava amb productes típics de la terra com ous, botifarres…

Segurament que allà on viviu podeu admirar els cants de les caramelles. Tot i així podeu veure-les a Súria, al Bages, al Solsonès, al Vallès ja que sembla que són les més populars, però hi ha altres localitzacions per tot el nostre país. Val a dir que a més l’actuació de les caramelles comporta una sèrie de peculiaritats. Els cantaires van vestits amb roba folklòrica, detall que encara fa més atraient convertir-se en un espectador de caramelles.

Així que ja ho sabeu. Tot i que aquest any us agafa una mica tard, penseu que el pròxim any podeu admirar als cantaires de caramelles per qualsevol lloc de Catalunya. Fins i tot si us animeu podeu convertir-vos en els protagonistes, ja que per formar se cantaire només cal tenir moltes ganes i empenta.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Què són les caramelles?”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio