Turisme i art

Ullastret, el conjunt ibèric més gran de Catalunya

Una mica d'història
By , on 9 de juny de 2010

Les sitges a Ullastret

Ullastret és un municipi de la comarca del Baix Empordà. I com sempre dic, aquells que no estiguin interessats per temes històrics que no proposin fer aquesta visita, ja que poden acaba adormits a qualsevol “pedra”… així que avisats esteu.

Doncs bé, Ullastret, és el poblat ibèric més gran localitzat a la zona nord de Catalunya. Aquest poblat fou construït per la tribu dels Indiketes, que van tenir grans influències dels colonitzadors fenicis i grecs, principalment d’Emporion. Però en arribar els romans aquest poblat fou abandonat.

Avui dia és una dels assentaments més importants de Catalunya, ja que és un dels nuclis urbans de la cultura urbana més grans i millor conservats. Aquesta antiga població, gairebé va a arribar a ser una ciutat amb les funcions pròpies d’un nucli urbà: un mercat, un centre de producció i distribució de bens, un centre polític, militar i religiós. La veritat és que el seu estat de conservació és excel·lent, ja que conserva un recinte fortificat amb molt bon estat. La principal singularitat d’aquest poblat és que és conjunt ibèric més gran de tot Catalunya, format per un “oppiduim”,un poblat de plana, una necròpolis i alguns assentaments humans.

Cisternes del poblat

D’altra banda al museu poden contemplar-se molts dels objectes trobats per les expedicions i que fan que el jaciment d’Ullastret tingui el valor que té. El recorregut és d’uns 1500 metres i dura aproximadament una hora i mitja. És important que aneu acompanyats d’un guia, a no ser que entre vosaltres tingueu un expert en matèria històrica, ja que així us podrà explicar la localització de cadascun dels jaciments.

A Ullastret podem contemplar els antics jaciments d’aquest poblat anomenat Indiketes, entre els quals trobem cisternes, cases, edificis amb sitges i sitges on guardaven el gra, les restes de temples i carrers pavimentats al segle III aC.

És una visita pensada per a fer una reflexió, ja que tampoc ens separa tant d’aquells poblats. La forma d’organitzar-se i d’entendre la forma del treball no és tan diferent de la que tenim ara. Sincerament, és un indret interessant i com us he dit abans, tot es troba en un magnífic estat de conservació, el que fa que encara ens interessem més per aquests pobladors de nom tan curiós, Indiketes.

Fotos: Bestiasonica i Josep Renalias a Wikimedia Commons
Foto

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Ullastret, el conjunt ibèric més gran de Catalunya”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio