Escapa't!, Turisme rural

Martí Gironell t’ensenya Besalú

Encant medieval a la Garrotxa volcànica
By , on 29 de juliol de 2010

El famós pont de Besalú

“L’única manera de fer-li entendre algú perquè estàs enamorat del lloc on vius és convidant-lo a venir i mostrar-li tots els racons perquè se’n pugui fer una idea sobre el terreny”. Dit i fet. Amb aquesta directa declaració d’intencions Martí Gironell ens introdueix l’obra que porta el mateix nom que la seva vila natal: Besalú. La intenció no es fer-ne una novel·la, però tampoc una guia turística. És, com ell mateix diu, presentar-la en primera persona i fer-ne conscient a tothom de perquè se l’estima. Des del sentiment però no des del sentimentalisme, amb un llenguatge clar que apropa els forans a la vila, engegant poc a poc les nostres ganes de visitar-la.

Besalú es troba a la comarca de La Garrotxa, molt a prop d’Olot i en el si d’una ruta plena de racons que cal descobrir de Catalunya. Castellfollit de la Roca, amb la filera de cases que voregen el precipici de basalt, n’és un exemple. Per tant, és un indret on ens hi podem deixar caure en el si d’una ruta. Tot i així, anar-hi a passar el dia o un cap de setmana també val molt la pena.

Es tracta d’una vila que voreja els 2.300 habitants i que destaca pel seu encant medieval. L’element més característic de Besalú és, sens dubte, el pont vell, una joia del romànic que es manté intacta al pas del temps. No obstant això, l’obra de Martí Gironell ens descobrirà molt més. Cada racó ha estat copsat per la càmara fotogràfica conformant un llibre molt ben il·lustrat. I cadascun d’aquests racons no inclou només pedres i camins. També persones, rostres anònims de Besalú, del seu dia a dia i de les seves tradicions. Un recull tan i tan complert que finalitza amb un cop d’ull als voltants del poble i amb una ruta gastronòmica de receptes incloses.


Portada del llibre

Però pel que més serveix aquesta obra editada per Triangle Postals és, sens dubte, per conèixer detalls sobre Besalú que molts ni hauríem imagina’t. Les seves imatges, del fotògrag Jordi Puig, recorren tots els racons del municipi. Sense anar més lluny, jo no sabia que s’hi troba el Museu de la Miniatura. Un indret curiós on hi trobarem virgueries artesanes com un conjunt de joies damunt una grana de poma o una caravana de camells al trau d’una agulla. Tot plegat suma un total de més de 2.000 peces de dimensions inimaginables.

L’obra de Martí Gironell i el poble de Besalú són dues assignatures pendents que ningú es pot perdre. A més, i com és evident, són molt agraïdes de combinar. Tothom assegura que  és un dels pobles més bonics de Catalunya. Què millor que descobrir-lo de la mà d’algú que hi ha nascut i que el coneix millor que ningú?

Foto: ©Jordi Puig

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Martí Gironell t’ensenya Besalú”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio