Entrevistes, Turisme solidari

Entrevista amb Sílivia Jané de Turismefacil.org

Una constant lluita per un territori adaptat a tothom
By , on 29 de octubre de 2009
La Sílvia lluita per eliminar les barreres arquitectòniques

La Sílvia lluita per eliminar les barreres arquitectòniques

Avui a Viatjar.cat us oferim una entrevista interessant amb la Sílivia Jané, creadora de la pàgina Turismefacil.org i del bloc En Sabatilles. La Sílvia, de 40 anys, pateix una malaltia poc comuna, l’Osteogènesi Imperfecta o malaltia dels ossos de vidre. Amb les seves iniciatives a la xarxa vol incidir en la necessitat d’acabar amb les barreres arquitectòniques que pateixen les persones amb dicapacitat.

-Com neix turismefacil.org?
Ens costava tant trobar informació fiable sobre l’accessibilitat dels llocs que ens vam decidir a posar la informació que anavem recopilant en una pàgina web per si altres persones la puguessin aprofitar. Internet és molt més àgil, permet l’actualització immediata que no permetria una guia en paper, per exemple.

-Quin és el seu principal objectiu?
Nosaltres publiquem les rutes que anem fent sobre la marxa i en elles fem constar les facilitats o problemes que ens hem trobat. És una orientació per als que les vulguin fer, però s’ha de tenir molt clar que cadascú haurà de “readaptar” la informació a la seva situació perque no tothom te la mateixa mobilitat.

-Quines possibilitats de viatjar tener les persones amb mobilitat reduïda?

Evidentment, no les mateixes que la resta de la població. Nosaltres tenim problemes en els transports, els allotjaments, les visites…s’han de tenir en compte moltes coses.-Creus que es treballa prou per a eliminar les barreres arquitectòniques en el territori?

Es treballa més que abans, quan plantejar-se que que les persones amb diversitat funcional viatgessin era un somni. Ara és una realitat, però les coses no canvien al ritme que nosaltres necessitem, i en alguns casos, només s’arreglen per “passar l’expedient” i no per una veritable voluntat de que tothom pugui viatjar en bones condicions. Les normatives hi són però moltes vegades se les salten impunement.

-A Catalunya, en particular, quin treball es fa des de l’administració pública i altres estaments?

No sóc la persona més indicada per saber què s’està fent, això més aviat t’ho haurien de contestar els que hi treballen. El que et puc dir és el resultat que jo noto a la pràctica. Per exemple, que per fi tots els autobusos a Barcelona siguin adaptats i tinguin rampa i no un de cada tres, com fa només uns anys, on et podies esperar a les parades mitja hora veient passar autobusos sense poder-hi pujar.

-Recordes llocs on es cuida especialment l’eliminació de barreres arquitectòniques?
Al meu barri, l’Esquerra de l’Eixample, gairebé hi ha guals per baixar les voreres a tots els xamfrans, tot i que ara està ple d’obres. No és així a tots els barris de la ciutat.

-I un lloc destacat on no es tingui en compte?
La RENFE. Els trens són inacceptables per als temps que vivim.

-En el teu cas, creus que tens les suficients comoditats per a viatjar?
No. A mi m’agradaria poder viatjar a baix preu, sense arruïnar-me. Però resulta que el que està més ben adaptat és el més car i sempre em gasto més diners que la resta de la gent. Un viatge em pot arribar a costar el doble.

-Et queda algun viatje somiat pendent?
M’encantaria anar a Noruega.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Entrevista amb Sílivia Jané de Turismefacil.org”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio