Països, Turisme i art, viatges

Andorra: art entre muntanyes

By , on 4 de juny de 2008

El Principat d’Andorra és, eminentment, un lloc turístic relacionat amb l’oci i el relax; les seves muntanyes, les pistes d’esquí i els preus històricament baixos han fet d’Andorra un dels llocs favorits pels amants de la natura, l’esquí i… les botigues. Per altra banda, compta amb un dels complexes spa més grans de tota Europa: Caldea. A més, i fins l’entrada d’Espanya a la Comunitat Europea, el principat era un lloc on perdre’s un cap de setmana per a comprar, sobretot, aparells electrònics.

Tanmateix, al costat dels hotels andorrans i de tota la seva oferta turística podem contemplar la seva riquesa en arquitectura romànica. Una arquitectura de característiques similars a la qual podem trobar en altres zones de Catalunya, però que podria considerar-se com a allargament d’aquesta. Més de quaranta esglesies i ponts romànics estan catalogats aquí: Santa Coloma, el poble de Pal, l’església de Santa Maria de la Cortinada, Sant Romà de Les Bons i el Santuari de Meritxell, entre altres.

La pròpia Àrea de Turisme del Principat té elaborades tres rutes romàniques que donen a conéixer al visitant algunes de les seves joies arquitectòniques. Aquests són els principals monuments romànics que podem trobar en el principal:

Sant Joan de Caselles: situada a l’antic camí de Canillo, d’aquesta església es té constància a documents del segle XIV. De planta rectangular té un campanari, en principi independente, de forma quadrangular i tres nivells de finestres, algunes dobles.

Castell de Les Bons: construït en diversos períodes, d’ell només es converva alguns colomers, uns murs, una torre de defensa i l’església de Sant Romà. Aquesta església va ser consagrada el 23 de gener de 1164. Les pintures del seu interior no són les originals ja que aquestes es troben en el Museu d’Art de Catalunya. Actualment hi ha pintures gòtiques.

Sant Martí de la Cortinada: és una església amb planta quadrada i naus laterals que ha patit moltes modificacions des que fou construida segles enrere.

Sant Climent de Pal: el poble data de 1162. De la seva església original es conserven només la nau i el campanar. La resta ha estat modificada successivament durant segles fins a tenir l’aspecte actual.

Santa Coloma: és l’església més antiga d’Andorra, doncs es parla d’ella a la consagració de la catedral de la Seu d’Urgell a l’any 1040. La nau és rectangular i, al contrari que als anteriors, el seu campanar és circular.

Podríem citar moltes més esglesies i llocs romànics del principat, com Sant Romà de Vila o el pont de Sant Antoni de la Grella, tots ells de reconegut valor arquitectònic. Llocs amb un passat històric singular, amb indicis d’estil romànic clars. Andorra no és tan sols esquí ni compres. També és… ART.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Andorra: art entre muntanyes”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio