viatges

Les 5 claus per fer un viatge per carretera amb seguretat durant l’estiu

Evita els accidents de trànsit
By , on 6 de juliol de 2015

carretera

La primera onada de l’operació sortida per a les vacances d’estiu tindrà lloc des del dia 1 de juliol fins a diumenge 5 de juliol, però també s’espera una gran afluència de trànsit els propers 31 de juliol a 2 d’agost, 14 a 16 d’agost i 28 i el 31 ja que s’hi concentraran la majoria de les sortides i retorns. Segons les previsions de la Direcció general de trànsit (DGT), els propers mesos d’estiu s’esperen un total de 81,5 milions desplaçaments.

En aquest context, tant la DGT com les associacions de conductors i de víctimes d’accidents recomanen “extremar la precaució” per evitar que el període de major flux de vehicles en les carreteres espanyoles suposi un augment del nombre de víctimes d’accidents de trànsit. Tot i els bons preus dels avions, aquestes dates venen marcades les operacions sortida o retorn en cotxe. Existeixen cinc factors de risc que podrien contribuir a elevar la sinistralitat en les carreteres espanyoles però que poden ser evitades si es segueixen aquestes pautes.

Marca’t una hora de sortida però no d’arribada

La primera de les claus per realitzar el trajecte amb cotxe fins al lloc de destinació en condicions de seguretat es escollir correctament l’hora de sortida, evitant marxar de casa a primera hora del matí i el migdia, a causa que són les hores de més aglomeració de vehicles. Però també cal insistir en no establir una hora d’arribada, perquè ens fa determinar la forma de conduir i la velocitat, a més de generar estrés i ansietat per complir amb l’horari previst.

En aquest sentit els qui viatgen amb moto han de recordar evitar les hores de més calor del dia; escollint preferiblement marxar de matinada que iniciar el viatge tard. Sempre és millor matinar que haver de passar la major part del trajecte en hores de foscor, ja que l’equip d’il•luminació que porten les motos no és tan potent com el dels cotxes. Alhora, cal recordar que es necessari viatjar amb totes les proteccions per emprendre un viatge amb moto i prestar especial atenció a la deshidratació, ja que els ocupants de moto estan més exposats a aquests factors.

Escollir autopista o autovia sempre que es pugui

A més de planificar l’hora de sortida i tindre paciència per arribar sans i estalvis, hi ha una altre factor fonamental per a fer un viatge amb seguretat: el tipus de carretera. La rellevància de triar un tipus de via o una altra per arribar fins al lloc de destinació augmenta o disminueix les possibilitats de patir un accident de trànsit, ja que les carreteres convencionals acumulen fins al 80% dels accidents de trànsit.

Per això, és més segur planejar un viatge en cotxe o moto utilitzant preferiblement les autopistes i autovies, a causa que aquestes tenen millors condicions de seguretat que la resta de carreteres. En tot cas, quan cal agafar carreteres i, especialment, quan s’entra en nuclis urbans, cal que retinguem al cap que circulem per una via amb un nivell de seguretat més baix, per la qual cosa els conductor han d’augmentar la seva concentració al volant.

Un consell de seguretat és fer una parada de cinc minuts abans d’entrar a una ciutat o un nucli urbà gran, si es tracta de la nostra destinació o si és una parada planificada a la nostra ruta. Aquests 5 minuts extres de descans en el nostre viatge, a banda de poder estirar les cames, permetran als conductors relaxar-se i prendre consciència que s’entra a una localitat on cal augmentar encara més l’atenció al volant.

La fatiga, el pitjor enemic dels conductors i motoristes

D’altra banda, és necessari cridar l’atenció sobre la importància d’emprendre el viatge havent descansat les hores suficients i prendre consciència que cal fer una aturada al mínim símptoma de fatiga al volant. Arrel de la crisi, els espanyols escollim destinacions més properes a la nostra residència però, per ganes d’aprofitar els dies de descans, els conductors es posen al volant just després d’haver treballat.

Per això, cal recordar que la fatiga és el pitjor enemic del conductor i és independent al tipus de vehicle amb el que fem el viatge per carretera. Així doncs, queda totalment desaconsellat emprendre viatges llargs amb cotxe després de sortir de treballar. En cas de ser inevitable, es recomana parar durant el trajecte sempre que el conductor ho necessiti per airejar-se, estirar les cames i hidratar-se, preferentment amb algun refresc amb cafeïna. En tot cas, els experts recomanen tenir en compte que la conducció és incompatible amb el consum d’alcohol, drogues o determinats medicaments.

Comprova l’estat dels pneumàtics abans de marxar

Una de les claus més bàsiques per comptar amb un viatge segur és assegurar-nos que el nostre vehicle compleix les condicions necessàries per emprendre un viatge llarg o curt. L’aspecte de més rellevància es comprovar que els pneumàtics estiguin en bon estat i amb la pressió correcta, ja que és l’única part del vehicle que ens uneix amb la carretera.

No és una decisió baladí. L’administració no s’està invertint suficient en les carreteres i l’estat del ferm no és l’adequat en molts casos, podent patir un accident pel seu mal estat. Igualment, els responsables de totes les organitzacions, així com la DGT, recomanen revisar els principals elements del vehicle i assegurar que tant l’equipatge, com els passatgers (especialment els nens) i els animals de companyia que viatgen en el cotxe comptin amb els elements de seguretat reglamentaris. Recorda que maletes i paquets han d’anar al maleter per evitar problemes de seguretat.

No abaixar la guàrdia un cop s’arriba a la destinació

Una vegada arribats al lloc on es passaran les vacances, es fonamental mantenir la concentració i els nivells de seguretat. Cal tenir la mateixa actitud de seguretat vial per fer un trajecte de 700 km que per fer 1 km, perquè els accidents no entenen de distàncies. Cal ser conscients que aquelles actituds que no tenim a la nostra zona no han de sortir a la llum en la nostra localitat de vacances.

Al respecte, els experts lamenten que molts conductors es relaxen al volant un cop han arribat a la seva destinació de vacances o fent una escapada dins les vacances, per exemple, conduint amb calçat inadecuat, no compleixen les mesures de seguretat obligatòries, porten nens en el cotxe sense els sistemes de seguretat deguts o són més propensos a conduir després d’haver consumit alcohol, entre altres actituds.
Alhora, en les principals destinacions de vacances es produeixen més desplaçaments pels turistes i per la gent que encara treballa, amb lo qual hem d’estar doblement atents quan agafem el cotxe, la moto o un altre mitjà de transport.

 

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Les 5 claus per fer un viatge per carretera amb seguretat durant l’estiu”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio